Linkuri accesibilitate

O mie de lei de Paşti! De ce nu de Crăciun?


Realitatea (tristă) cu amănuntul, văzută de scriitorul Iulian Ciocan.

O mie de lei de Paşti! De ce nu de Crăciun
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:11 0:00
Link direct

Deputații socialiști și-au exprimat deunăzi sprijinul pentru propunerea guvernului Chicu de a plăti o indemnizație unică de 1000 de lei, în ajunul Paștilor, pensionarilor cu venituri sub 4 mii pe lună.

O veste care i-a bucurat pesemne foarte mult pe pensionarii cu venituri mici. Am eu un cunoscut, un pensionar de circa 70 de ani, care fusese foarte impresionat de cei 700 de lei daţi chipurile de Plahotniuc, apoi de cei 900 de lei ai lui Dodon. Păi, acum, probabil, o mi de lei de Paşti ar fi pentru el un soi de bucurie nemaipomenită.

Grija asta a PSRM-ului şi a Guvernului Chicu faţă de cei cu pensii mici e lăudabilă, fireşte. Dar nişte întrebări există. Domnul Chicu e convins că guvernul său va rezista până la Paşti? Şi dacă nu va reuşi, iar noul guvern va spune că nu are bani suficienţi pentru aşa ceva? De ce Guvernul Chicu nu le oferă aceşti bani pensionarilor acum, de Crăciun?

Pe de altă parte, generozitatea asta nu e un soi de încercare de a atrage simpatia maselor înaintea alegerilor anticipate tot mai probabile? Pare a fi un truc vechi al conducătorilor moldoveni. Or situaţia tristă e agravată şi de pandemie şi mă tem că socialiştilor nu le va reuşi să dreagă busuiocul.

O mie de lei e OK, dar nu poţi îmbunătăţi viaţa pensionarilor cu asemenea cadouri. Cea mai bună soluţie ar fi nu cadourile de 700-900-1000 de lei, ci o pensie normală, ca la judecători şi procurori. Atunci oamenii nici nu ar avea nevoie de aceste indemnizaţii oarecum umilitoare. Dar până la pensii comparabile cu acelea ale procurorilor mai avem mult de prăşit. O veşnicie.

XS
SM
MD
LG