Vot pe bandă rulantă în ședință nocturnă în legislativul de la Chișinău // Opoziția: „Așa ceva nu era nici pe timpul lui Plahotniuc”

Cornelia Cozonac
16/12/2020
Captura

Deputații socialiști, cei din Partidul Șor și transfugii din Partidul Democrat au votat miercuri, într-o ședință, aproape de miezul nopții, mai multe proiecte, contestate de opoziție. Deputații din PAS și Platforma DA, care au încercat să blocheze tribuna parlamentului, spun că așa ceva nu se întâmpla nici pe timpul de tristă faimă, când Moldova era condusă din umbră de Vlad Plahotniuc.Și președinta Maia Sandu a reacționat: „Ei trebuie pedepsiți. Nu va scăpa nici unul”.

Cu 55 de voturi, deputații PSRM – ȘOR au votat miercuri, la ora 22:30 Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2021 și Bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2021. 

Deși președinta Parlamentului Zinaida Grecianîi  nu a permis opoziției să vorbească de la tribuna Parlamentului, vicepreședintele legislativului, Alexandru Slusari, președintele fracțiunii Platformai DA, a reușit să ajungă la tribună ca să expună poziția deputaților pe care îi repezintă referitor la legile votație de noua majoritate parlamentară.  

„Noi asistăm la ceva nemaipomenit. Cu ce drept ați făcut și faceți voi asta la ora 23.00? Acest Parlament trebuie dizolvat cât mai rapid”Astăzi asistăm la criminalizarea acestui Parlament. Trei grupări crminale s-au înteles și votează la miez de noapte trei proiecte importante. Acum noi asistăm la ceva nemaipomenin, nu a fost așa ceva nici în timpul lui Plahotniuc. Cine va împuternicit să votati la 23 noaptea aceste proiecte? Ceea ce se întâmpla acum este întelegerea unor grupări criminale. În numele Platformei DA cer scuze de la cetățeni pentru acest Parlament, nu toți se ocupă cu prostituția politică în acest Parlament. Voi distrugeți acest stat. E o înțelegere obscură, noi o să reparăm acest dezmăț. Toate înțelegerile obscure vor ieși la iveală”, a declarat Alexandru Slusari. .

Deputtaul Pas Sergiu Litvinenco a scris pe pagina sa de Facebook că „membrii Comisiei Economie, Buget și Finanțe împart în aceste momente peste 300 de milioane de lei din bani publici. Între Dodon, Șor și Nichiforciu&Andronache. Noaptea și fără a înregistra audio/video ședința Comisiei”. 

„Ce am văzut azi în Parlament este strigător la cer. S-a votat proiectul bugetului de stat. A fost pur și simplu tranzacționat. Este o discriminare totală. Unde s-a mai văzut așa ceva?! Deputații s-au vândut pentru câteva milioane! Țara se vinde pe bucăți. Această porcărie trebuie să se oprească. Este șocant”, a declarat în plen deputatul Radu Marian.

Mai mulți experți spun că legile votate la sfârșit de sesiune parlamentară de majoritatea parlamentară, încropită ad-hoc de Igor Dodon din deputații traseiști, ar avea drept scop punerea în situație dificilă a președintei alese Maia Sandu. O altă opinie este că legile, în mare parte populiste, și care nu ar avea suficientă acoperire financiară, sunt orientate pentru a aduna capital politic pentru eventual alegeri parlamentare anticipate.       

Cornelia Cozonac
16/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii