Curtea de Conturi a depistat neconformități în alimentația din grădinițe și școli

Irina Odobescu
17/12/2020
Foto: chisinau.md

Meniuri întocmite incorect, neutilizarea a circa 29 de milione de lei, neevaluarea statutului nutrițional al alimentelor, precum și diferența de preț pentru procurarea acelorași alimente sunt unele concluzii ale Raportului de audit efectuat de Direcția V a Curții de Conturi privind conformitățile alimentației copiilor în instituțiile de învățământ preșcolare și școlare. 

„Personalul medical din instituțiile medicale de învățământ în  2019 nu au respectat principiile de întocmire corectă ale meniurilor și nu au evaluat alimentația și statutul nutrițional al acesteia. Aceasta a condiționat nerespectarea cantității zilnice necesare de produse alimentare pentru un copil.

Autoritățile publice locale nu au asigurat un control riguros asupra respectării normelor financiare aprobate pentru alimentarea copiilor din instituțiile preșcoalre. Drept urmare, aceasta a condiționat neutilizarea mijloacelor financiare în valoare totală de 28,6 milioane de lei, din care 26,4 milione din buget”, a precizat raportoarea Aurelia Usatîi. 

Din 130 de grădinițe din Chișinău, doar una a nespectat normativul financiar aprobat. 

Echipa de audit a analizat de asemenea prețurile de procurare a peștelui, cărnii, legumelor și fructelor pentru alimentarea copiilor. Și la acest capitol au fost găsite neconformități.

Același produs alimentar este procurat de direcțiile educație tineret și sport (DETS) sectoriale pentru alimenatrea copiilor în aceeași perioadă de la unul și același furnizor, dar la preț diferit. De cealaltă parte, autoritățile locale de nivel întâi cumpără produse alimentare la alt preț, care diferă semnificativ. 

Direcțiile educație sectoriale din municipiul Chișinău și autoritățile locale audiate au procurat peștele și carnea prin divizarea procedurii de achiziție și au încheiat contracte de achiziție pentru una și aceeași perioadă. Confrom legii, autoritatea contractantă nu are dreptul să divizeze achiziția prin încheierea contractelor separate. 

În instituțiile preuniversitare din Chișinău alimentarea este asigurată de întreprinderile al cărui fondator este Consiliul Municipal Chișinău. „Auditul atestă o situație confuză în domeniul alimentației elevilor. Printre neconfromități se atestă un număr redus al agenților economici specializați în prestarea”, a mai spus raportoarea.

Direcția geneală de audit V din cadrul Curții de Conturi a realizat Raportul auditului conformității alimentației copiilor în instituțiile de învățământ preșcolare și școlare cu scopul de a evalua conformitățile de alimentare a copiilor în instituții de învățământ din Municipiul Chișinău, raioanele Unghei, Comrat, Edineț, Soroca, Strășeni, orașele Ialoveni, Nisporeni, Fălești și Sângerei, dar și comuna Băcioi și satul Măgdăcești.

Probele de audit au fost acumulate de la cinci întreprinderi municipale, care prestează servicii de alimentare a elevilor din instituțiile de învățământ general, 33 de  instituții de învățământ general la autogestiune, 10 instituții preșcolare și 78 de instituțiii școlare din subordinea Direcției generale educație și cele sectoriale, 49 de instituții preșcolare din subdivizunea autorităților locale de nivelul întâi și 66 de instituții din raionul Strășeni.

Irina Odobescu
17/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii