BNM se opune abrogării Legii miliardului furat și anunță pericolele iminente pentru economia națională

Ilie Gulca
17/12/2020

Banca Națională a Moldovei (BNM) respinge inițiativa legislativă privind abrogarea Legii miliardului furat, votată miercuri în două lecturi de deputații PSRM, ai Partidului Șor și de transfugi. Guvernatorul BNM Octavian Armașu a adresat un demers Parlamentului și Ministerului Finanțelor în care indică pericolele iminente pentru economia Republicii Moldova.

„Orice inițiative legislative care au drept obiect retragerea sau anularea angajamentului asumat de stat, precum și a efectelor acestuia, ar putea avea impact negativ asupra potențialului de dezvoltare al economiei naționale, deoarece vor crea o situație de instabilitate și incertitudine atât pentru agenții economici și investitorii interni, cât și cei străini, afectând imaginea, reputația și credibilitatea țării și a autorităților publice centrale”, se menționează în demersul guvernatorului.

„Acestea ar putea afecta de asemenea piața valorilor mobiliare de stat, existând o probabilitate mare de creștere a ratelor dobânzii la VMS datorită perceperii titlurilor de stat ca fiind instrumente financiare cu un risc ridicat. Creșterea ratelor la VMS va pune presiune pe bugetul de stat din creșterea costurilor de deservire a instrumentelor de datorie emise de Ministerul Finanțelor”, a mai explicat el.

De asemenea, BNM atenționează că „orice acțiuni întreprinse contrar angajamentelor asumate pot compromite grav relațiile cu Fondul Monetar Internațional și perspectivele viitoare de finanțare a Republicii Moldova.

Fracțiunile PAS, Platforma DA și PDM au boicotat ședința parlamentară. Ei consideră că proiectul este „populist” și că este singura soluție recuperarea banilor furați.

Ilie Gulca
17/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii