vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
HomepageAgroEcoTestează o tehnologie din SUA, pentru a menține sub control buruienile în agricultura eco

Testează o tehnologie din SUA, pentru a menține sub control buruienile în agricultura eco

Recomandate

Combaterea buruienilor în agricultura ecologică este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă fermierii, mai ales în cazul în care sunt orientați și spre menținerea structurii solului – adică încearcă să evite lucrările agrotehnice care ar putea avea impact negativ.

În aceeași situație este Alexei Micu, fermier certificat eco, care de ani buni încearcă să identifice o soluție pentru a menține sub control buruienile din culturi.

Căutările l-au dus tocmai la Institutul din Rodale, SUA, în cadrul căruia sunt anual realizate zeci de experiențe pentru a ajuta fermierii eco. Una dintre metodele propuse este cultivarea diferitor culturi în secară.

„Am încercat să cultiv porumb și soia în cultura de secară. Secară are efect alelopatic pentru o bună parte din buruieni, astfel putem proteja cultura de bază de impactul acestora. Prima experiență a fost lansată în anul 2019, apoi în acest sezon, însă urmează și altele până nu vom identifica varianta optimă”, ne-a spus Alexei Micu.

Secara este semănată în termenii recomandați toamna, în a doua jumătate a lunii octombrie, iar primăvara, atunci când aceasta formează suficientă masă vegetală, este tăvălugită. Calendaristic termenii când este realizată tăvălugirea ar corespunde cu faza de înflorire a secarei.

Tăvălugii utilizați în cadrul institutul Rodale sunt creați special în acest scop. Aceștia permit să fie realizată tăvălugirea secarei concomitent cu semănatul culturii.

„Scopul nostru este să nu folosim erbicide, însă metoda este bună și pentru fermierii convențiali a căror scop este să protejeze suprafața solului”.

Tăvălugii utilizați pentru distrugerea secarei; FOTO: Institutul Rodale

Porumb semănat direct în secară

În 2019 a semănat porumb după tăvălugirea secarei. Alexei Micu susține că pentru o dezvoltare normală a porumbului, este necesar de intervenit pe parcursul perioadei de vegetație cu îngrășăminte foliare, ce ar suplini carențele sau de introdus mai mult compost în sol.

„Porumbul nu avea suficient azot, erau semne vizibile pe frunze. Pentru a evita acest lucru, cred că e necesar de administrat mai multe îngrășăminte organice. Însă experiența merită a fi realizată”.

În 2020 a semănat soia după secară în 3 variante:

  • soia a fost semănată cu o săptămână mai devreme decât a fost semănată secara;
  • soia a fost semănată după ce a fost tăvălugită secara;
  • secara a fost semănată în calitate de siderat, apoi a fost distrusă.

„Datorită faptului că am optat pentru cultura de soia, am beneficiat de suport din partea proiectului implementat de Donau Soja la noi în țară. Inclusiv, semințele au fost tratate cu inoculanți, am aplicat îngrășăminte”.

Soia semănată cu o săptămână mai devreme decât a fost tăvălugită secara și soia semănată după tăvălugirea secarei

Distanța de plantare a soiei semănate direct în secară; FOTO: Alexei Micu

„Am încercat variante în care am semănat soia cu o săptămâna mai devreme decât am tăvălugit secara. În acest mod, am câștigat mai mult timp. Atât în varianta în care am tăvălugit secara din start, cât și în cea în care am tăvălugit secară după ce am semănat soia plantele au început vegetația normal. Dacă e să vorbim de perioada de semănat a soiei în secara tăvălugită, ar fi cam prima decadă a lunii iunie, adică o diferență de 3 săptămâni”.

Semănarea soiei direct pe secară cu o săptămână înainte de tăvălugire; FOTO: Alexei Micu

Din cauza secetei, secara nu a format suficientă masă vegetală. În plus, tăvălugii nu au fost adaptați pentru această tehnologie, nu au distrus în totalitate secara, iar o parte din aceasta a continuat să crească.

„Problema buruienilor a fost evitată, însă secara a devenit în circa 3 săptămâni iarăși verde. Ulterior, am cosit secara pentru a o distruge”.

Secara semănată în calitate de siderat, apoi semănată soia

„Într-un câmp secara a fost distrusă prin lucrarea cu discurile, iar apoi semănată soia. Cred că o alternativă ar fi de folosit secara în calitate de îngrășăminte verzi, să o încorporăm la înflorire în sol, iar după să semănăm soia, în a doua decadă a lunii mai”.

A semănat și în acest an secara, pentru a repeta experiența.

Secara tăvălugită; FOTO: Alexei Micu

„Vom administra cantități mai mari de compost, îngrășăminte foliare, pentru a evita carențele nutritive la plante. Dar avem nevoie și de tăvălugi speciali. De aceea, ne propunem să testăm în următorii ani tehnologia cu resursele existente, după care să importăm tăvălugii necesari pentru a o realiza. În acest an vom realiza o trecere cu dezmiriștitorul, iar apoi vom semăna soia”.

Ceea ce am reușit să observăm este faptul că soia se dezvoltă mai bine, dacă este semănată în rânduri la distanța de 35 de cm.

„Eu cred că orice cultură ce are o perioadă de vegetație scurtă ar putea fi semănată în această tehnologie. Urmează să testăm și floarea soarelui cum se va comporta în asemenea condiții. Vom încerca să semănăm și secară cu măzăriche, în acest caz nu se distruge cultura mecanic, ci doar se taie tija plantei, astfel plantele rămân pe sol în calitate de mulci. Astfel, reglăm temperatura. Diferența de temperatură pe solul acoperit și neacoperit este de aproximativ 10°C, ceea ce prezintă un avantaj foarte important. De aceea, vom testa mai multe metode până când o vom găsi pe cea potrivită”.

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul proiectului „InfOrganic” implementat de Asociația Obștească „Educație pentru Dezvoltare” (AED) cu suportul financiar al Fundației „Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein” (LED) din Moldova.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco