‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
13.9 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleÎn premieră, Universitatea Agrară și TUIAȘI vor realiza un proiect transfrontalier de îmbunătățire a...

În premieră, Universitatea Agrară și TUIAȘI vor realiza un proiect transfrontalier de îmbunătățire a eficienței energetice

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Astăzi, 17 decembrie 2020, a avut loc lansarea încă a unui proiect de cercetare finanțat de către Uniunea Europeană în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI).

Proiectul va fi realizat de către Universitatea Agrară de Stat din Moldova în parteneriat cu Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași. La eveniment au participat ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță, Secretarul de Stat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale Tatiana Nistorică, rectorul  Universității Agrare de Stat din Moldova Liviu Volconovici, prorectorii pentru relații internaționale UASM dr. Elena Scripnic și TUIAȘI dr. Irina Lungu, cercetători din domeniu, reprezentanți ai mediului de afaceri.

Excelența sa Ambasadorul Daniel Ioniță a vorbit despre proiectele acordate de către UE Republicii Moldova, importanța acestora pentru integrarea Republicii Moldova în arealul European, a menționat importanța proiectelor de cercetare pentru integrarea potențialului științific al cercetătorilor din România și a celor din Republica Moldova, pentru dezvoltarea și susținerea cercetării și inovării prin extinderea infrastructurii specifice pentru realizarea proiectelor de cercetare realizate în comun pentru progresul tehnico-științific.

Managerii proiectului prof. univ. Grigore Marian, din partea UASM și dr. ing. Gelu Ianuș, din partea TUIAȘI au prezentat proiectul arătând că scopul acestuia este Îmbunătățirea securității energetice a Republicii Moldova și României prin eficientizarea folosirii pentru scopuri energetice a biomasei vegetale, colectate de pe ambele maluri ale Prutului, în acord cu politicile de dezvoltare ale UE.

Realizarea proiectului va contribui la progresul către o zonă de prosperitate comună de bună vecinătate între România și Republica Moldova, va influența dezvoltarea laboratoarelor de cercetare ale celor doi parteneri, va asigura utilizarea efectivă a potențialului științific al celor doi parteneri.

Obiectivele propuse în proiect vor avea impact economic în domeniul asigurării securității energetice prin implementarea energiilor regenerabile obținute din materie primă autohtonă, atât în Republica Moldova, cât și în România.

‹ adv ›

Reprezentanții mediului socio-economic din Republica Moldova și România, prezenți la eveniment, au apreciat importanța proiectului pentru eficientizarea producției de biocombustibili solizi densificați și asigurarea calității acestora conform exigențelor normelor europene ENPlus.

‹ adv ›

Advertoriale

Controlul eficient al lupoaiei și buruienilor la floarea-soarelui cu Listego® Pro

Pentru o cultură profitabilă de floarea-soarelui sunt importante: pregătirea terenului, alegerea hibrizilor potriviți, combaterea buruienilor, a dăunătorilor și a bolilor. Pregătirea...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›