image
Sursa foto: Jurnal.md

ONG-uri de media condamnă „agresiunea mascaților” și cer sancțiuni pentru stropirea jurnaliștilor cu lacrimogene

Organizațiile neguvernamentale de media condamnă acțiunile abuzive ale angajaților Inspectoratului General de Carabinieri (IGC) împotriva jurnaliștilor, care își exercită misiunea de informare a cetățenilor asupra evenimentelor de interes public. Asta după ce reporterul Jurnal TV Iulia Sarivan a fost stropită astăzi cu gaze lacrimogene la protestul de la Parlament.

Pe lângă reporterul Jurnal TV Iulia Sarivan, care a devenit victima agresiunilor mascaților, fiind stropită cu gaze lacrimogene, și un operator al unui alt post de televiziune a avut de suferit de pe marginea acțiunilor abuzive ale forțelor de ordine, notează organizațiile de media.

„În virtutea prevederilor Legii cu privire la Inspectoratul General de Carabinieri, utilizarea mijloacelor speciale de către carabinier poate avea loc în strictă conformitate cu cerințele stabilite de lege și numai în cazul apariției necesității de a asigura respectarea cerințelor legale de către persoanele care încalcă ordinea publică și întreprind acțiuni ilegale. Totodată, legea instituie obligația carabinierului să-și desfășoare activitatea profesională exclusiv în baza și întru exercitarea legii, fiind obligat să respecte cu stricteţe drepturile, libertăţile omului şi demnitatea umană. Utilizarea gazelor lacrimogene în raport cu jurnaliștii aflați în exercițiul misiunii de informare a cetățenilor asupra problemelor de interes public, conduita cărora nu constituia sub nicio formă un pericol pentru ordinea și securitatea publică, constituie o practică ilegală ce subminează libertatea presei”, se spune în declarația ONG-urilor de media.

Organizațiile invocă și art. 4 alin. (1) din Legea privind libertatea de exprimare, care spune că statul garantează libertatea de exprimare a mass-mediei și nimeni nu poate interzice sau împiedica mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alin. (5) al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-mediei atrage răspundere penală.

„Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale angajaților IGC, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave”, se mai spune în declarație.

În legătură cu cele menționate, ONG-urile îi cer Ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, în virtutea atribuțiilor legale ce-i revin:

- să ia act de încălcările comise de către angajații IGC;

- să înainteze demersurile prevăzute de lege în vederea constatării și sancționării faptelor comise de către reprezentanții forțelor de ordine;

- să prezinte public informații privind măsurile întreprinse ulterior sesizării;

- să asigure informarea și instruirea corespunzătoare a angajaților IGC, în vederea contracarării și prevenirii pe viitor a unor astfel de practici.

ONG-urile semnatare:

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociaţia Presei Independente

Asociația Presei Electronice

Centrul de Investigații Jurnalistice

Comitetul pentru Libertatea Presei

Asociația Telejurnaliștilor Independenți

Centrul „Acces-Info”

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Noutăţile partenerilor

comentarii: