image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Legea miliardului furat, ABROGATĂ de Parlament în pofida criticilor FMI; „Recuperarea banilor furați este singura soluție”

Legea privind emisiunea obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat nr.807 din 17 noiembrie 2014 și nr.101 din 1 aprilie 2015, lege votată în 2016, a fost abrogată astăzi de Parlament. Este vorba de legea prin care miliardul a fost pus pe umerii cetățenilor. „Pentru” au votat deputații PSRM, din Partidul Șor, dar și transfugii din platforma Pentru Moldova.

Celelalte fracțiuni care au boicotat ședința consideră că acest proiect este unul populist, rezolvă problema jafului miliardului și că recuperarea banilor furați este singura soluție.

„Pe de o parte va ușura povara fiscală, iar acești bani vor fi utilizați în alte domenii mai ales în situația în care avem pandemie. În 2019 bugetul a suportat cheltuieli la plata principalului de 230 de milioane de lei și dobânzile de 614 milioane de lei. În 2020 suma va fi de 853 de milioane, iar în 2021 - 868 de milioane de lei”, a declarat socialistul Petru Burduja, unul din autorii proiectului

„Soluția a fost bună pentru unii, dar nu a fost bună pentru cetățeni. Cetățenii au plătit notele de plată pentru jaful secolului”, a comentat și Eleonora Graur, deputat din platforma Pentru Moldova.

„Ne pare rău că în sală sunt doar atâția deputați. Ne pare rău că nu sunt mai mulți colegi care au promis anularea acestei legi scandaloase”, a spus și socialistul Vlad Bătrâncea, adăugând căacești bani vor fi redirecționați la agricultori.

De cealaltă parte, opoziția a calificat proiectul drept unul populist. În opinia deputatului Platformei DA Igor Munteanu, singura cheie pentru dezlegarea fraudei bancare „ține de tragerea la răspundere a vinovaților, confiscarea averilor, conturilor și avioanelor de lux, cercetarea penală și vânarea internațională” a tuturor celor implicați.

„Miliardul rămâne furat, indiferent de abrogarea propusă de PSRM. Soluția legii N.235/2016 nu este ideală, dar nu avem o alternativă mai bună. Mai mult, proiectul 491 nu respectă axioma după care orice chestiune care implică cheltuielil bugetare cere avizul guvernului, cere și acordul BNM, are nevoie de o analiză minuțioasă a consecințelor sale legale și economice, mai ales că riscurile de instabilitate financiară sunt la fel de reale ca și în ianuarie 2014, atunci când vestea fraudei bancare a stimulat o cădere bruscă a leului și o creștere dramatică a prețurilor la bunurile de consum”, a comentat deputatul Platformei DA Igor Munteanu.

Înainte de a părăsi ședința, și președintele PD, Pavel Filip, a cerut excluderea de pe ordinea de zi a acestui proiect.

„Refuz să cred că PSRM nu are economiști sau specialiști în finanțe care înțeleg foarte bine consecințele inevitabile ale proiectului care anulează garanțiile de stat: slăbirea BNM, creșterea prețurilor și lipsa de credibilitate pe plan extern”, a declarat Pavel Filip.

Precizăm că și Fondul Monetar Internațional s-a declarat îngrijorat de faptul că propunerile de inversare a acțiunilor importante întreprinse după ce a avut loc devalizarea din sistemul bancar riscă să submineze eforturile de reabilitare a sistemului financiar al Republicii Moldova.

„Acțiunile care subminează independența BNM sau inversează reformele susținute în cadrul programului anterior cu Fondul Monetar Internațional vor complica angajamentul FMI cu Republica Moldova”, a declarat Rodgers Chawani, reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internațional în Moldova, într-un răspuns pentru Jurnal TV.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: