Legea miliardului, abrogată cu votul PSRM și Pentru Moldova

Legea care punea pe umerii cetățenilor întoarcerea garanțiilor de stat oferite ca urmare a furtului miliardului din sitemului bancar a fost abrogată astăzi, de către deputații socialiști și cei din Platforma Pentru Moldova. Banii urmează a fi direcționați către agricultori.

„Nu cetățenii trebuie să plătească pentru alții. Noi reiterăm că banii aceștia, care vor rămâne ca urmare a aprobării acestui proiect, peste 600 de milioane de lei vor merge pentru subsidii agricultorilor. Stimați agricultori, aici în Parlament trebuie identificați bani și cei care vă folosesc în scopuri pur politice nu vă ajută cu nimic”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.

„Din 2016 și până în prezent cetățenii noștri au plătit notele de plată pentru jaful secolului, ceea ce doar a înrăutățit situația din RM. Astăzi trebuie să reparăm această greșeală. Noi vom vota pentru anularea acestei legi. Nu cetățenii trebuie să le ramburseze, iar statul trebuie să găsească alte modalități. Cu recuperarea acestei datorii trebuie să se ocupe organele de drept”, a menționat Eleonora Graur, deputat Pentru Moldova.

Proiectul este semnat de Petru Burduja, Bogdan Țîrdea, Vladimir Golovatiuc și Corneliu Furculiță, care au menționat că „În decurs de 25 de ani, la o dobândă de 5% cetățenii vor întoarce o sumă dublă decât cea oferită drept credit, adică 25 de miliarde, față de 13 miliarde”

Pentru anularea „legii miliardului” au votat 56 de deputați.

„Proiectul de lege înaintat are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, utilizarea eficientă și în interesul cetățenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe și impozite, neadmiterea majorării substanțiale a datoriei de stat”, se menționează în nota informativă la proiect.

„Punerea pe umerii cetățenilor a responsabilității pentru mijloacele sustrase din sistemul bancar este cel puțin incorectă și reprezintă o povară fiscală suplimentară pentru stat. Cetățenii nu trebuie să suporte răspunderea pentru gafele fostelor guverne”, a menționat unul dintre autori, deputatul Petru Burduja.

Autorii propun ca banii care urma să fie alocați pentru recuperarea datoriilor celor trei bănci să fie alocați pentru susținerea agricultorilor.

Protiviti proiectului, Guvernul, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, va elabora și va propune măsurile necesare pentru soluționarea problemei datoriei băncilor ”Banca de Economii”, ”Banca Socială” și ”Unibank” față de Banca Națională a Moldovei.

De menționat că Legea din 03.10.2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13583717000 lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5 la sută.


Pub