(video) O tânără din Moldova a cucerit juriul unui concurs din Olanda, cu un film despre „suferința tăcută a migranților est-europeni”

Marina Sulima din Groningen a câștigat 50.000 de euro la un concurs în Olanda. Ea a realizat un film despre suferința tăcută a migranților est-europeni în Italia.

Spre propria ei surpriză, a câștigat premiul duminică, cu filmul ei „PARCELPAEDIA”. Moloveanca, care a absolvit Academia Minerva vara trecută, a primit un „Wildcard” de la Netherlands Film Fund. Acum poate face un nou film cu 50.000 de euro, scrie dvhn.nl.

„Trebuie să am dureri musculare la față, mă plimb cu un zâmbet de ieri”, glumește Marina Sulima.

Duminică a participat la ceremonia de premiere online a concursului studențesc al Festivalului de Film din Olanda, dar nu a crezut niciodată că numele ei va fi menționat.

Sulima a venit la Groningen din Moldova acum patru ani pentru a studia la Academia Minerva. Pentru proiectul ei de absolvire „PARCELPAEDIA”, ea a decis să revină la rădăcinile sale.

A crescut într-o țară care a căzut în declin după căderea Uniunii Sovietice. Sute de mii de moldoveni au imigrat în străinătate în căutarea unui viitor mai bun. O mare parte a ajuns în Italia, pentru a lucra adesea ilegal ca furnizor de îngrijiri și pentru a locui cu bătrânii.

Mama ei a plecat și ea în Italia când Sulima avea 11 ani, iar sora ei i-a devenit tutore. Lui Sulima i s-a trimis în mod regulat un colet special cu delicatese, ulei și alte produse „exotice”.

Nu a fost singura din Moldova care a primit pachete din Italia. Numerotarea cutiilor a ajuns adesea la mii. În fiecare săptămână, o serie de autobuze pline de „pachete de îngrijire”, ajungeau în țară.

Abia mai târziu, Sulima a realizat impactul valului migrațional. Anul trecut a citit despre o formă specială de depresie care afectează mulți dintre furnizorii de servicii medicale din Italia.

Oamenii de știință ucraineni au inventat chiar un termen pentru acesta: „sindromul Italiei”. „O formă de depresie socio-economică. Mulți furnizori de asistență medicală trăiesc în incertitudine economică constantă, lucrează nedeclarat și 24 de ore pe zi. Unele au doar 2 ore de timp liber pe săptămână”.

În filmul ei, pachetele simbolizează suferința ascunsă. „Sunt fascinat de modul în care obiectele pot spune povești. Și nu este doar o dramă umană. În Moldova veți găsi resturi de pachete în natură peste tot”.

Juriul a înțeles pe deplin mesajul ei, spune Sulima: „Comentariul a fost atât de dulce!" un mare proiect realizat. Este într-adevăr un vis devenit realitate că acest lucru va fi imediat după absolvirea mea”.

Aceasta dezvăluie că următorul film va fi un documentar. „Poate un documentar despre răspunsul Pământului la minerit. Mă voi gândi la asta!”.


Pub