Legea farmaciilor mobile, adoptată de Parlament. Deputatul Partidului Șor, Igor Himici: Este o victorie a cetățenilor

Parlamentul a votat azi, cu majoritate de voturi, în lectură finală, două proiecte de lege care urmăresc îmbunătățirea accesului populației la medicamente. Printre acestea se numără și proiectul cu privire la activitatea farmaciilor mobile, o inițiativă elaborată și promovată încă în vara acestui an de către Partidul „Șor”.

Foto: partidulsor.md

„Noi calificăm adoptarea acestei legi drept o victorie a cetățenilor. Inițiativa adoptată rezolvă problema accesului oamenilor de la sate la medicamente, azi s-a făcut un pas important în această direcție”, a spus deputatul Partidului Șor, Igor Himici, într-un briefing de presă de la Parlament.

Potrivit deputatului, deși s-a manipulat la acest subiect, totuși rațiunea a triumfat.

„Chiar dacă în contextul adoptării acestei legi unii politicieni au recurs la manipulări și au mințit opinia publică, rațiunea a triumfat. Partidul „Șor” a demonstrat că în Parlament poate fi pus punct ping-pongului politic, iar activitatea să fie axată pe elaborarea proiectelor care își propun să îmbunătățească viața oamenilor”, a adăugat deputatul Partidului „Șor”.

La rândul său, deputatul Platformei „Pentru Moldova” Ruxanda Glavan a menționat că amendamentele aprobate le vor permite oamenilor să aibă acces mai facil la medicamente.

„Primul se referă la posibilitate existenței farmaciilor mobile sau a filialelor mobile ale farmaciilor în zonele comunitare. Cred că nu este cazul să explicăm cât de greu le este oamenilor de la sate să aibă acces la medicamente esențiale și vitale, precum și la cele fără prescripție medicală”, a accentuat Ruxanda Glavan.

Cele două amendamente la Legea cu privire la activitatea farmaceutică, Legii privind evaluarea și acreditarea în sănătate și Legii cu privire la comerțul interior, propuse de Platforma „Pentru Moldova”, își propun sporirea accesului cetățenilor la medicamente de calitate și la un preț decent, instituirea rețetei electronice, a catalogului de prețuri, care va spori gradul de transparență și claritate pentru pacienți ș.a.


Pub