Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cazul Charlie Hebdo: 14 persoane,…

Cazul Charlie Hebdo: 14 persoane, găsite vinovate de atacurile din ianuarie 2015

Un tribunal francez i-a găsit miercuri vinovaţi pe toţi cei 14 oameni judecaţi pentru presupusul sprijin logistic acordat autorilor atentatelor din ianuarie 2015 care au vizat redacţia săptămânalului Charlie Hebdo, o poliţistă la Montrouge şi un supermarket kosher din estul Parisului, scrie Reuters și BBC.

Pedepsele dictate sunt cuprinse între 4 ani de detenţie şi închisoare pe viaţă, potrivit Reuters.

Totuşi, instanţa a respins unele acuzaţii legate de terorism formulate de procurori în cazul unora dintre acuzaţi.

Procurorii au cerut pedepse între cinci ani şi închisoare pe viaţă pentru acuzaţi, dintre care trei sunt judecaţi în contumacie.

Unul dintre principalii acuzaţi este Ali Riza Polat, care a jucat un rol central în pregătirea atacurilor.

Procesul în acest dosar a început la 2 septembrie, dar a fost suspendat la finalul lunii octombrie din cauza apariţiei unor cazuri de COVID-19 în rândul acuzaţilor. Reluarea procesului a fost condiţionată de rezultatele unei expertize privind starea de sănătate a lui Ali Riza Polat.

La 7 ianuarie 2015, fraţii Kouachi au atacat redacţia săptămânalului Charlie Hebdo cu arme de luptă, ucigând 12 persoane, printre care caricaturiştii Cabu şi Wolinski, după care au fugit. Periplul lor s-a încheiat după câteva zile la o imprimerie din Dammartin-en-Goele, în apropierea Parisului, unde au fost lichidaţi într-o operaţiune de asalt a GIGN, unitatea pentru intervenţii speciale a jandarmeriei franceze.

Sursa: Reuters , BBC