Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mesajul virulent al premierului Ion…

Mesajul virulent al premierului Ion Chicu în adresa agricultorilor după „debandada” din fața Parlamentului

Premierul Ion Chicu a venit cu un comentariu legat de manifestația agricultorilor din fața Parlamentului. Chicu i-a cerut ministrului de interne, Pavel Voicu să ia măsuri și să asigure ordinea publică. Prim-ministrul a calificat evenimentul drept o debandadă.

Ion Chicu a cerut chiar la începutul ședinței de Guvern un raport din partea ministrului de interne. Pavel Voicu a declarat că în urma evenimentelor din fața Parlamentului au avut de suferit 4 carabinieri, iar poliția a deschis 2 dosare penale. În fașa legislativului au ajuns 54 de tractoare, dintre care 8 au încercat să urce pe scările Parlamentului.

„Aceste 8 tractoare care au încercat să ajungă pe scările din față și nu s-au subordonat cerințelor legale a polițiștilor de a se opri, au provocat o leziune corporală în forma de traumă la un picior unui carabiner care primește îngrijiri medicale, iar alți 3 au primit răni în regiunea mâinilor, la cap și abdomen, se află în afar oricărui pericol. Toți cei 4 au fost preluați de ambulanță și primesc îngrijiri medicale la moment. Pe acțiunile care au fost întreprinse de către protestatari au fost pornite 2 procese penale, se acumulează probe pentru a fi primită decizie pe marginea acestor acțiuni ilegale”, a declarat Voicu.

Premierul i-a cerut ministrului să asigure ordinea publică, menționând că protestatarii din fața Parlamentului sunt niște cetățeni care nu plătesc impozitele și sunt finanțați în cumpărarea tractoarelor „din impozitele care le plătesc polițiștii, învățătorii, medicii, oameni de cultură”

Eu nu cred că societatea noastră este gata mai departe să luăm de la medici și învățători și să plătim la liderii agrari. Deloc nu cred, mai ales că anul acesta a fost recordul alocărilor din bugetul de stat pentru agricultori, 1 mlrd 280 milioane de lei. Nicioadată în istoria Republicii Moldova, în ani mult mai buni ca acesta, nu au fost alocați atâțea bani din impozitele oamenilor, repet, nu din a celor de la Ștefan Vodă și Căușeni, nu de la impozitele care nu le plătește Colța de la Hâncești, dar de la învățători, de la medici, de la oameni care contribuie la buget”, a declarat Chicu.

Premierul a cerut ministerului să asigure dreptul la protest, dar să intervină prompt atunci când „se atentează la libertatea și drepturile altor cetățeni”

„Poliția și instituțiile statului trebuie să-și facă datoria și vă rog să aveți grijă de sănătatea polițiștilor și nu dați voie ca alții să îi calce cu tractoarele”, a încheiat Ion Chicu.