Casa unde copiii din Telița se simt acasă

Victoria are 12 ani și este printre cei mai vorbăreți copii care vin la centrul de zi „Casa generațiilor” din satul Telița, Anenii Noi. Aici minorii aflați în situații de risc găsesc mereu un prânz cald și se bucură de lucruri simple, de care uneori nu au parte acasă. 

„Să vă spun sincer, noi, în familie, nu prea dispunem de bani…aici vin ca acasă”, mărturisește Victoria, care are un chip senin și presărat cu pistrui. „La vară o să muncesc, o să strâng bani și o să-mi cumpăr un fond de ten ca să-mi acopăr pistruii”, plănuiește ea. 

Enlarge

9D9A1051-scaled
Victoria este una dintre elevele care vine la Centrul de zi „Casa generațiilor”

„Îmi place să vorbesc frumos”

„De fapt, eu nu vreau să-mi stric fața cu machiaj, dar aș vrea și un ruj și un rimel”, adaugă Victoria. Totuși, cel mai mult și-ar dori o pereche nouă de încălțăminte pentru iarnă și niște hăinuțe mai bune. „Încălțările pe care le port acum mă strâng deja. Dacă să vă spun cinstit eu am trei perechi de pantaloni pe care îi port mereu. Nu prea am haine… nici eu, nici surorile mele”, povestește Victoria. 

Adolescenta vorbește foarte frumos. Rostește cuvintele corect și are un vocabular bogat. „Am umblat la Chișinău un an cu mama și sora mea la psiholog, pentru că surorii mele i s-au întâmplat niște lucruri neplăcute. Acolo am întâlnit o femeie psiholog care vorbea foarte frumos și eu m-am gândit în mintea mea: măi, da de ce să nu vorbesc și eu așa dacă mie îmi place să mă exprim frumos?”, mărturisește fata.  

Visează să aibă 50 de lei puși deoparte

Ea spune că și-a dorit să vină la centrul de zi încă de când a aflat despre proiect, cu mai bine de un an în urmă. „Am scris o cerere, părinții au semnat-o și am așteptat să se deschidă mai repede. Părinții mi-au spus ca după centru să mă duc direct acasă, că avem mult de lucru”, spune adolescenta. 

Victoria crește într-o familie modestă. Are două surori mai mici. Mama se ocupă de gospodărie, iar tatăl fetițelor lucrează ocazional. Nu au televizor, calculator sau telefoane mobile. Fetele împart o cameră, iar părinții o altă cameră din casă. 

Fata mai spune că ar vrea să aibă măcar 50 de lei pe care să-i pună deoparte. „Mai mult nu-mi trebuie acum. Să știu eu că, în caz că ceva lipsește, chibrituri ori drojdie, pot să cumpăr. În luna septembrie am lucrat  puțin. Am strâns ceapă și am primit 400 de lei, iar 200 i-am dat mamei să cumpere roșii”, menționează fetița. 

Printre dorințele sale se strecoară și planuri pentru viitorul îndepărtat. „Eu când o să cresc vreau să am o fetiță și cu soțul meu vreau să construim o casă aproape de Nistru și să am o grădină mare cu flori. Casa nu trebuie să fie bogată. Și mai vreau să muncesc undeva unde pot să ajut oamenii bătrâni, să le ofer o bucată de pâine”, divulgă Victoria. 

Servicii sociale complexe și inovative

Centrul de zi pentru copiii aflați în situații de risc „Casa generațiilor”, deschis în satul Telița, își propune să ofere servicii sociale complexe și inovatoare. Ideea aparține Primăriei localității care a stabilit un parteneriat cu Asociația Obștească „Media Vest Europa”. Organizația din urmă a obținut un grant în valoare de aproape 48 mii EUR de la Fundația Soros Moldova și, astfel, pe parcursul ultimului an s-a muncit pentru organizarea și deschiderea centrului. 

Spațiile unde a fost amenajat centrul pentru copii, dar și baia și spălătoria pentru beneficiari, au avut diferite meniri de-a lungul timpului. La început, acolo era baia sătească, apoi locul a devenit biroul șefului rețelei de gazificare din localitate, iar mai târziu s-a transformat într-un atelier de croitorie. În ultimii ani, cele două spații ajunseseră în paragină. 

Enlarge

9D9A0253-scaled
Centrul de zi pentru copii „Casa Generațiilor”

În cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană și co-finanțat de Fundația Soros Moldova, acestea au fost readuse la viață și amenajate astfel încât să îndeplinească toate necesitățile unui centru dedicat copiilor. 

Un sat mic, cu probleme mari 

Inițiativa este necesară mai ales pentru că în satul Telița există un număr mare de copii aflați în situații de risc. Este vorba despre minori neglijați, rămași în grija bunicilor, copii care cresc în condiții extrem de modeste, fără a avea un minim de obiecte necesare pentru o dezvoltare armonioasă. Printre scopurile proiectului dezvoltat de Primărie și asociația obștească se numără creșterea calității vieții minorilor, diminuarea numărului copiilor care renunță la școală, sunt malnutriți și au tulburări de comportament.  

Enlarge

9D9A0223-scaled
Angajatele centrului de zi așteaptă copiii

„Suntem un sat mic, dar cu probleme mari. Rata șomajului este înaltă, iar o mare parte din populația localității muncește sezonier. Avem mulți copii din familii vulnerabile, fără surse de existență, iar acest centru reprezintă un ajutor incomensurabil pentru minorii din localitate”, spune Rodica Russu, primara satului Telița.

De asemenea, în multe din gospodăriile satului nu există băi corespunzătoare normelor igienice. Pornind de la această problemă, în cadrul proiectului, au fost create o baie și o spălătorie. „În premieră pentru localitate, acest centru prestează servicii de spălătorie socială. Copiii pot să facă baie și să-și spele hăinuțele”, explică primara.

Enlarge

9D9A0194-1-scaled
Zilnic, copiii petrec câteva ore la centrul de zi

Oportunitatea de a crește într-un mediu curat și sănătos

O situație precară în familie influențează și performanțele educaționale ale copiilor. Cei mai mulți nu au condițiile potrivite pentru a studia. 

Zilnic, la centru, însă, copiii sunt așteptați de către psihopedagogi cu idei noi de activități. Beneficiarii sunt ajutați la temele pentru acasă, dacă au nevoie, iar apoi sunt încurajați să-și dezvolte abilitățile creative și imaginația. Ei au la dispoziție toate materialele pentru a desena, a picta, a face lucrări din plastilină și hârtie, a face jocuri de rol, dar și atmosfera necesară pentru a-și exprima sincer trăirile și a comunica deschis cu specialiștii centrului. 

Enlarge

9D9A0486-scaled
Lucrările copiilor

Psihopedagoga comunică individual cu fiecare copil, pentru a afla cum se simte, dacă se confruntă cu probleme acasă, ce îi lipsește… „Scopul nostru principal este să menținem minorii în localitate, să diminuăm din gradul lor de vulnerabilitate, să le oferim oportunitatea de a crește într-un mediu plăcut, sănătos, cald și curat”, afirmă Rodica Russu. 

Deprinderi de viață pentru beneficiari 

Centrul de zi „Casa generațiilor” își primește beneficiarii începând cu ora prânzului. După lecții, 14 copii din clasele primare și gimnaziale vin aici, își lasă ghiozdanele și intră în sala de mese. După ce iau prânzul, o parte dintre elevi alege să deseneze sau să modeleze lucrări din plastilină. Ceilalți își fac temele. Totul se întâmplă într-o sală luminoasă, spațioasă, dotată cu mobilier nou, rechizite, jucării și fotolii confortabile. 

În jurul unei mese mari, copiii stau liniștiți și din când în când îi cer ajutorul doamnei Svetlana Cracan, psihopedagoga centrului. „Aici copiii evoluează multilateral. Punem accent, inclusiv, pe dezvoltarea anumitor deprinderi de viață, cum este menținerea curățeniei și igienei personale, gătirea unor bucate simple. Dacă este necesar, ne retragem într-o discuție între patru ochi să înțeleg ce-l deranjează, ce necesități are, ce îl nemulțumește pe copil”, explică psihopedagoga.

Directoarea centrului, Tatiana Chelminciuc, spune că timp de trei ore minorii se simt și se află în siguranță, sunt supravegheați și antrenați în activități utile. Se odihnesc, se joacă, se bucură de copilărie. „Noi observăm că ei sunt foarte bucuroși, sunt deschiși, senini, vin aici cu plăcere. Îi încurajăm să-și facă un ceai în bucătărie, dacă vor. Să se simtă liberi, ca și cum se află în locuința lor. Sunt foarte responsabili în condițiile acestea de pandemie. Singuri vin cu inițiativa să dezinfecteze suprafețele și își spală conștiincios mâinile”, afirmă Tatiana. 

La școală – rebeli, la centru – cuminți

„Sunt și copii care au nevoie de dragoste și căldură. Unii elevi sunt mai rebeli în școală, de exemplu, la lecții, iar aici sunt mielușei, atât de drăguți și cuminți, și dornici de atenție. Ei caută a fi îmbrățișați, alintați, iubiți”, adaugă psihopedagoga Svetlana Cracan.

Enlarge

9D9A1118-scaled
Psihopedagoga Svetlana Cracan ajută copiii să-și facă temele

Beneficiarii centrului știu sigur ce domeniu de activitate să-și aleagă pentru viitor. Unii vor să se facă bucătari. De altfel, toți spun că mâncarea lor preferată este pizza și că ar vrea să învețe să o pregătească. În topul profesiilor preferate de ei se numără și cele de jurnalist, profesor și medic. „Ce face un jurnalist?”, îi întrebăm noi. „Vorbește”, răspunde cu franchețe o fetiță. 

Iana, de 9 ani, are alte preferințe. „Vreau să fiu polițistă, să-i apăr pe oamenii buni de cei răi. Răi sunt oamenii care se îmbată și umblă prin sate”, explică ea. Danu, în schimb, elev în clasa a 5-a, și-ar dori să devină programator. Spune că ar vrea să programeze computere, dar și oameni! Tot ce cunoaște a învățat de unul singur folosind computerele din biblioteca sătească. Danu locuiește doar cu mama sa. Este un băiat liniștit și timid. Mărturisește că ar vrea să aibă un calculator, dar și multe cărți cu povești. La centrul de zi îi place să vină, pentru că „e ca acasă”.

Acest articol este publicat în cadrul proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.