Swipe dreapta sau dragostea oamenilor singuri în pandemie

Online date during quarantine and self-isolation, woman talking and having dinner with her partner via video chat, virtual relationship while distancing, man and woman in love, modern communication

Numărul de persoane care locuiesc singure a început să crească în țările industrializate cu peste un secol în urmă, accelerându-se în jurul anului 1950.
Sondajele și datele recensămintelor din ultimele decenii arată că este mai probabil ca oamenii să trăiască singuri în țările bogate, iar prevalența gospodăriilor cu o singură persoană este fără precedent din punct de vedere istoric. În același timp, tot mai multe persoane preferă sau sunt în situația în care nu au un partener romantic sau sexual stabil și, într-o lume nemarcată de pandemie, să meargă la întâlniri, să facă cunoștință cu oameni noi sau chiar aleg relații în afara celor monogame. Ne-am propus să vedem cum se descurcă în pandemie oamenii single, cum merg la întâlniri, cum se protejează și cum fac față singurătății.


Așadar, cum își satisfac oamenii singuri necesitățile emoționale și cele fiziologice?


De pe 17 martie, în Republica Moldova este instituită stare de urgență. Familiile cu mulți membri, cuplurile, dar și oamenii single s-au pomenit izolați între pereții caselor și apartamentelor lor. Dacă cuplurile sau familiile cu copii au parte de socializare 24/24, cei singuri de descurcă cum pot și încearcă prin orice metode să mențină conexiunea cu alți oameni. În acest sens, guvernul olandez chiar le-a recomandat oamenilor single să-și găsească un partener sexual regulat pe timp de pandemie, pentru a limita contactele.

Dacă înainte aplicațiile care te ajută să-ți găsești un partener romantic sau de dating erau o soluție pentru oamenii care căutau să cunoască oameni noi, iar în lipsa interacțiunii umane din pandemie, acestea au devenit și mai solicitate. Tinder, una dintre cele mai cunoscute aplicații de dating, care-ți permite să îți alegi partenerul bazându-te pe poze și o scurtă descriere, a înregistrat tot mai mulți utilizatori în ultimele luni, ajungând la cifra de 50 de milioane. Tinder îți permite să alegi persoanele printr-o glisare a ecranului: dacă glisezi spre dreapta (swipe right) înseamnă că ești interesat de acea persoană, iar la stânga (swipe left) înseamnă că nu ești interesat.

Totuși, discuțiile online nu pot înlocui interacțiunea umană și experiențele sexuale trăite cu alte persoane.

Denis este student la Cluj și nu a avut o relație serioasă de vreo patru ani. Folosea Tinder destul de des înainte de pandemie. Îl folosea când călătorea, simțind nevoia de socializare. „Plus că îmi creștea încrederea în sine la fiecare swipe dreapta primit, lucru de care aveam nevoie.”
A fost la date cu destul de multe persoane de pe Tinder, din diferite țări, etnii, tipologii. „Nimeni nu era ca nimeni, exceptând persoanele cu «I like to travel» la bio. Ăia sunt toți la fel.” Pentru el, Tinder era și o oportunitate de găsire a partenerilor sexuali. „De obicei, ieșeam în oraș cu ideea de a cunoaște persoana, niciodată mai mult de atât, dar lucrurile veneau de la sine, vedeam apropierea fizică dintre noi și pur și simplu se întâmpla când conduceam persoana acasă.”

Denis spune că a folosit Tinderul și în pandemie, dar s-a plictisit la un moment dat și a decis să înceteze. „În perioada aia am avut nevoie să stau mai mult cu mine și să las alte persoane de-o parte.”

A existat, totuși, și o doză de frică în decizia de a înceta să folosească Tinder: voia să păstreze distanța de alți oameni, „pentru că țin la oamenii apropiați mie și nu aș putea să trăiesc cu ideea că cineva s-ar îmbolnăvi din vina mea.” N-a mai avut parte de nicio întâlnire pe Tinder, pentru că, spune el, nu a putut să ignore faptul că suntem în pandemie.


„Nu am fost la niciun date în pandemie”

După ce se termină pandemia, Denis are de gând să se întoarcă pe Tinder, „dacă mai am timp și o să simt nevoia.” Recunoaște, însă, că nu îi lipsesc ieșirile, nu îi lipsesc oamenii de acolo. „Pur și simplu o făceam din nevoia fiziologică sau pentru că mă plictiseam și voiam să socializez.”

A păstrat legătura cu câteva persoane cu care s-a cunoscut pe Tinder, dar doar cu persoanele cu care a socializat. „Persoanele cu care am trecut la nivelul următor nu prea aveau nici ele nevoia de un prieten.”

„Pe Tinder nu vorbești cu roboți, vorbești cu oameni reali”

Nata este creatoarea și gazda podcastului HerArt în care vorbește despre femeile din domeniul artei. Folosește aplicația de patru ani, dar nu cu regularitate. O instalează și o dezinstalează mai tot timpul. „În engleză i se spune love-hate relationship.”

Nata spune că pentru ea aplicația este un filtru util atunci când vrea să cunoască alți oameni. „Tinder îmi oferă o zonă de confort și siguranță. Uneori deja din comunicarea online, pe chat, îți poți da seama dacă merită sau nu să vă întâlniți.” 

Un avantaj al pandemiei pe care Nata l-a sesizat este că dacă înainte pe radar apăreau doar oameni din Moldova, cu începutul pandemiei Tinder a scos hotarele și puteai să dai match cu persoane din alte țări. În rest, comunicarea e la fel. „Pentru mine, nu e nimic deosebit față de cum ai face cunoștință cu oameni într-un bar. Că doar pe Tinder nu vorbești cu roboți, vorbești tot cu oameni reali.”

Totuși, Nata spune că nu îi lipsesc întâlnirile care începeau pe Tinder, deoarece pe timp de pandemie se concentrează pe alte chestii. „A fost și este o perioada foarte stresantă, în special dacă ai persoane dragi în zona de risc. De asemenea, am un cerc restrâns de prietenii și o groază de pasiuni care îmi ocupă mai tot timpul.”

Totuși, mai schimbă niște vorbe din când în când cu câteva persoane pe care le-a cunoscut pe Tinder, cele mai multe fiind din străinătate. „Uneori constatăm că avem pasiuni în comun și avem discuții ca între prieteni.”

Motivele pentru care oamenii folosesc aplicații de dating sunt foarte diferite. În opinia Natei, aceste aplicații ușurează procesul de făcut cunoștință mai ales pentru oamenii care lucrează mult și au un orar încărcat. „De asemenea, Tinder e ca un matchmaker. Unora nu le place sa facă cunoștință în public. Unii și unele vor să-și găsească parteneri pentru sex, pentru o noapte, o săptămână, o lună, un an.”

Incognito pe Tinder

Ascultând poveștile celor doi m-am întrebat: cum funcționează asta? Fiind un om care nu a avut niciodată o aplicație de dating, dar și din curiozitate, am decis să-mi fac un cont pe Tinder pentru câteva ore. Ei bine, mi-a fost greu până am învățat cum să dau mesaje. Și de aici conversația a mers ca pe unt.
Oamenii de acolo sunt foarte dornici de discuții. Majoritatea spun că au un cont creat în timpul pandemiei, deoarece au simțit lipsa interacțiunii umane. Cei câțiva oameni cu care am vorbit mai mult mi-au povestit că sunt pe Tinder deoarece se plictisesc sau caută socializare. Totuși, mai toți erau foarte sceptici, sau îi oprea frica când vorba ajungea la ieșiri în oraș.
Distanțarea îi face pe oameni să găsească diferite căi pentru a se simți conectați la normalitate. 

Din discuțiile cu acei oameni am înțeles că nu au ieșit la întâlniri cu persoane de pe Tinder de când e pandemie, însă câțiva m-au invitat în oraș, așa că îmi imaginez că dacă aș fi insistat, sau acceptat, aceștia ar fi fost bucuroși să iasă la un date.

Dacă tot nu avem dreptul să ieșim din casă, hai să locuim împreună

Natalia Pavalachi este sexologă cliniciană originară din Moldova, care practică în orașul Laussane, Elveția, dar și vorbește despre teme legate de sex pe rețelele de socializare. Este de acord că pandemia a complicat lucrurile, a redus mult posibilitățile oamenilor să se întâlnească, să facă cunoștință. „Cunosc, însă, persoane care au profitat de această perioadă pentru a trece la o etapă mai serioasă a relației lor «dacă tot nu avem dreptul să ieșim din casă, hai să locuim împreună».”


Profitați. Erotizați distanța

E complicat să faci dragoste la doi metri depărtare, așa că Natalia recomandă oamenilor care își aleg un partener pentru o noapte să țină cont de faptul că e o perioadă în care riscurile de infectare sunt mari și să se întrebe dacă sunt gata să-și asume aceste riscuri, pentru ei sau pentru persoanele din anturajul lor.

„Profitați, dragilor, de această perioadă pentru a vă reinventa. Ieșiți din zona voastră de confort și asta nu prin a vedea alte persoane fără a ține cont de riscul de infectare, ci prin a erotiza distanța, a crea o conexiune prin comunicare, prin cunoașterea celuilalt, prin utilizarea unor jucării sexuale, prin construirea și partajarea fanteziilor sexuale. Sexul nu e doar o penetrarea, sexul e cu mult mai mult, și cel mai sexual organ la noi, oamenii, e creierul.”

E important să ne ascultăm pe noi

E complicat să ne imaginăm scenarii de după pandemie, însă Natalia este de părere că această perioadă de izolare, de lipsă de socializare este un prilej pentru a ne cunoaște pe noi înșine. „Pentru unii aceasta va însemna curajul de a lăsa frica, timiditatea sau unele relații ce nu mai funcționează în spate, și vor căuta noi experiențe, relații sau aventuri. Pentru alții, poate din contra, această perioadă îi face să realizeze ce-și doresc cu adevărat, adrenalina noilor relații sau construirea a ceva de lungă durata. O opțiune e mai bună decât alta, e important să ne ascultăm pe noi cu adevărat.”

Studentă la jurnalism în Cluj, a înțeles că mai bună învățătură decât practica nu există și nici mai bună redacție decât Moldova.org nu-i. Și da, chiar o cheamă Eugenia Wetz și are origini poloneze.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.