Asociația Judecătorilor îi cere rigoare lui Dinu Plîngău: „Declarațiile trebuie însoțite de probe”

Ilie Gulca
16/12/2020

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a calificat drept „inadmisibile” acuzațiile deputatului Dinu Plîngău despre problemele de integritate ale unor magistrați admiși pentru promovare în funcția de judecător sau vicepreședinte ai Curții Supreme de Justiție (CSJ). Executivul asociației își exprimă „profunda îngrijorare” față de atacurile lansate de unii actori politici asupra unor reprezentanți ai corpului de magistrați.

„Declarațiile trebuie însoțite de probe care să fie demonstrate publicului, dar nu să fie folosite în calitate de acțiuni de șantaj mediatic. Legea este lege pentru toți, iar soluțiile pronunțate de magistrați în cauzele gestionate urmează să fie raportate exclusiv la criteriile de legalitate și temeinicie”, se menționează într-un comunicat al Asociației.

Presiunea politică sau încercările de a crește artificial presiunea publică asupra magistraților propuși pentru promovare, insistă sursa citată, este de natură să lezeze independența întregii puteri judecătorești și ale proceselor de autoadministrare judecătorească.

De cealaltă parte, parlamentarul a spus că își asumă declarațiile făcute. Mai mult, el a insistat că anumiți oameni care se încearcă să fie promovați la CSJ „nu au ce să caute acolo”.

„Abia aștept să vină unii judecători la Parlament pentru a-i întreba despre toate păcatele. Dacă cineva se consideră nedreptățit, să vină la Parlament și să probeze că are răspunsuri la toate acuzațiile descrise în rapoartele pe care le-au citit toți membrii Comisiei juridice, numiri și imunități. Dacă însă au schelete în dulap, să renunțe să candideze.”

Parlamentarul a afirmat, pe 14 decembrie curent, că pe agenda ședinței Comisiei juridice numiri și imunități au fost introduse proiectele de hotărâre privind promovarea Tamarei Chișca-Doneva, Nadejdei Toma, Oxanei Robu, a lui Anatolie Minciuna, Nicolae Șova, Ghenadie Plămădeală și Alionei Miron în funcția de judecători ai Curții Supreme de Justiție și vicepreședinți ai CSJ.

„Mai toate aceste persoane sunt implicate în acte groaznice. Din unele materiale pe care am reușit să le acumulăm reiese că anumite persoane figurează ca participanți în cadrul unor grupări criminale. Am ajuns să promovăm în cea mai înaltă instanță din stat oameni care au prejudiciat statul Republica Moldova.”

Ilie Gulca
16/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii