Deputatul Igor Munteanu, despre proiectul privind abrogarea legii miliardului: „Nu rezolvă furtul banilor”

Crina Dumitriu
16/12/2020

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu, susține că abrogarea legii miliardului, propusă de socialiștii lui Igor Dodon, nu rezolvă furtul miliardului și este „o mostră clasică de populism și agramație”. Comisia parlamentară pentru economie, buget și finanțe a aprobat săptămâna trecută un proiect de lege pentru abrogarea legii privind procedura de returnare a miliardului furat. Inițiativa vizează abolirea legii din 2016 privind transferul împrumuturilor urgente ale Băncii Naționale (BNM) către datoria de stat către trei bănci cu probleme în 2014–2015.

„Miliardul rămâne furat, indiferent de abrogarea propusă de PSRM. Soluția legii N.235/2016 nu este ideală, dar nu avem o alternativă mai bună. Mai mult, proiectul 491 nu respectă axioma după care orice chestiune care implică cheltuielil bugetare cere avizul guvernului, cere și acordul BNM, are nevoie de o analiză minuțioasă a consecințelor sale legale și economice, mai ales că riscurile de instabilitate financiară sunt la fel de reale ca și în ianuarie 2014, atunci când vestea fraudei bancare a stimulat o cădere bruscă a leului și o creștere dramatică a prețurilor la bunurile de consum”, menționează deputtaul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Oamenii educați și cu bun-simț recunosc fără echivoc că recuperarea banilor furați este singura cale de rezolvare a furtului secolului în RM și că orice alte paleative sunt mult mai proaste. „Mai multe torpede lansate de partidul lui Dodon, pierzătorul cursei prezidențiale, tulbură apele legislativului. Printre acestea se numără și Proiectul Nr. 491 din 04.12.2020, care își propune să abroge legea Nr. 235 privind emisiunea obligațiilor de plată derivate din garanțiile de stat Nr. 808 (17.11.2014 și nr.101 din 1.03.2015), cu alte cuvinte să anuleze ”legea miliardului”, cum este cunoscută de publicul larg”, scrie deputataul.  

Igor Munteanu precizează că Banca Națională a Moldovei are garanția statului, Republica Moldova, de a-și recupera prejudiciile cauzate de hoți, iar abrogarea legii va lovi năprasnic prin toate efectele unei instabilități financiare de proporții, generatoare de inflație, devaluarea leului și sărăcie.

„Populiștii sunt foarte buni la dăruit bani străini și uită, de obicei, că singura cheie pentru dezlegarea fraudei bancare ține de tragerea la răspundere a vinovaților, confiscarea averilor, conturilor și avioanelor de lux, cercetarea penală și vânarea internațională a tuturor celor care-și bat joc de cetățenii RM”, îți încheie mesajul deputtaul Platformei DA.

Unii analiști afirmă că inițiativa socialiștillor este îndreptată împotriva președintei alese Maia Sandu.    

Crina Dumitriu
16/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii