Organizațiile de media condamnă acțiunile abuzive ale angajaților Inspectoratului General de Carabinieri împotriva jurnaliștilor

Ilie Gulca
16/12/2020
Protestele fermierilor în fața Parlamentului. Foto: jurnal.md

Organizațiile de media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice,  condamnă acțiunile abuzive ale angajaților Inspectoratului General de Carabinieri (IGC) împotriva jurnaliștilor care își exercită misiunea de informare a cetățenilor despre evenimentele de interes public. Această poziție a fost exprimată după cazul unei reportere Jurnal TV și a unui cameraman Pro TV, stropiți, miercuri, cu gaze lacrimogene, de către polițiști, la protestul din fața  legislativului.

„În virtutea prevederilor Legii cu privire la IGC, utilizarea mijloacelor speciale de către carabinier poate să aibă loc în strictă conformitate cu cerințele stabilite de lege și numai în cazul apariției necesității de a asigura respectarea cerințelor legale de către persoanele care încalcă ordinea publică și întreprind acțiuni ilegale”, se menționează într-o declarație comună a organizațiilor.     

Totodată, se precizează în demersul citat, legea instituie obligația carabinierului să își desfășoare activitatea profesională exclusiv în baza și întru exercitarea legii, fiind obligat să respecte cu stricteţe drepturile, libertăţile omului şi demnitatea umană.

„Utilizarea gazelor lacrimogene împotriva jurnaliștilor aflați în exercițiul misiunii de informare a cetățenilor despre problemelor de interes public, conduita cărora nu constituia sub nicio formă un pericol pentru ordinea și securitatea publică, constituie o practică ilegală ce subminează libertatea presei”, se mai menționează în declarația ONG-urilor de media.

Organizațiile invocă articolul 4, alineatul 1, din Legea privind libertatea de exprimare, care stipulează că statul garantează libertatea de exprimare a mass-media și nimeni nu poate să interzică sau să împiedice mass-media să răspândească informații de interes public decât în condițiile legii. Mai mult, alineatul 5 al aceluiași articol prevede că împiedicarea ilegală intenționată a activității mass-media implică răspundere penală.

„Organizațiile semnatare condamnă cu vehemență acțiunile abuzive și ilegale ale angajaților IGC, îndreptate împotriva jurnaliștilor, și semnalează inadmisibilitatea tolerării unor astfel de încălcări grave”.

În același timp, ONG-urile îi solicită Ministrului Afacerilor Interne, Pavel Voicu, în virtutea atribuțiilor legale ce-i revin, să ia act de încălcările comise de către angajații IGC; să înainteze demersurile prevăzute de lege în vederea constatării și sancționării faptelor comise de către reprezentanții forțelor de ordine; să prezinte public informații despre măsurile întreprinse ulterior sesizării; să asigure informarea și instruirea corespunzătoare a angajaților IGC în vederea contracarării și prevenirii pe viitor a unor astfel de practici.

ONG-urile semnatare:

Centrul pentru Jurnalism Independent

Asociaţia Presei Independente

Asociația Presei Electronice

Centrul de Investigații Jurnalistice

Comitetul pentru Libertatea Presei

Asociația Telejurnaliștilor Independenți

Centrul „Acces-Info”

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic

Ilie Gulca
16/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii