/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Îmbulzeli la protestul agricultorilor! Fermierii spun că nu se vor lăsă până nu vor avea răspunsuri

15 decembrie 2020, ora 20:24

Îmbulzeli și drum blocat, la protestul de astăzi al agricultorilor! Pentru că, potrivit lor, Guvernul nu le ia manifestația în serios, fermierii au încercat să intre în clădirea Executivului, pentru a discuta cu autoritățile în domeniu despre solicitările înaintate. Intenția lor a fost, însă, împiedicată de cordoanele de mascați. Pentru că nu li s-a permis să intre, în semn de protest, fermierii au pornit tractoarele și au blocat bulevardul Ștefan Cel Mare și Sfânt. Ei spun că aceasta a fost ultima avertizare, iar peste două zile vor protesta deja în fața Parlamentului și vor continua protestele până autoritățile vor avea răspunsuri în favoarea lor.

Câțiva fermieri au pornit tractoarele și le-au dus direct în mijlocul drumului, așa încât, preț de 10 minute, aceștia împreună cu ceilalți protestatari au blocat bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

ION PLĂMĂDEALĂ, AGRICULTOR: „Ultima preîntâmpinare acestor guvernanți, acestui prim-ministru, care, ați văzut, nici nu a dorit, nu ca să iasă în fața tuturor, nici să primească cinci șase persoane, care reprezintă raioanele, care au suferit de secetă, să discutăm la calm, liniștit, frumos”.

Pentru că nici un reprezentat al Ministerului Agriculturii nu a ieșit să discute cu protestatarii, fermierii au înconjurat clădirea Guvernului și au mers la fiecare ușă, încercând să pătrundă în interiorul Executivului, pentru a discuta cu autoritățile.

Reprezentanții protestatarilor spun că nu aveau intenții de a distruge ceva, ci au vrut doar să intre să le ceară explicații guvernanților.

SERGIU ȘTEFANENCO, AGRICULTOR: „Noi am mers de jur împrejur, am bătut la toate ușile în speranța ca, după zece zile, cât am stat noi aici și am înghețat, să iasă măcar un guvernant care l-am ales noi, să iasă să ne explice de ce anume au făcut aceste modificări la Legea Bugetului”.

Supărați pe autorități, cele câteva sute de fermieri, veniți mai din toate raioanele republicii, au claxonat în fața Guvernului și au afișat pancarte cu lozinci antiguvernamentale. Aceștia cer să nu fie majorată cota TVA de la 8% la 12%, așa cum prevede proiectul Legii politicii bugetar fiscale și vamale, și ca statul să le ofere sprijin celor care au avut de suferit de pe urma secetei din acest an.

„Vrem micșorarea TVA, vrem ajutoare cât de cât, să nu ne împiedice să ne dea pace să lucrăm cât de cât. Da atât am strâns anul acesta și am adus-o la Chișinău să o vadă”.

„Am ajuns la o stare foarte, foarte agravată. În primul rând, cu TVA-ul, al doilea – cu faptul că am fost afectați de secetă”.

Pe de altă parte, agricultorii sunt indignați de faptul că, în ultimele zile, s-a majorat prețul combustibilului.

„- Da de ce s-o scumpit, că NAFTA nu s-o scumpit. – Da de ce s-a scumpit? Mă uit că așa e conducerea”.

„Era cazul ca să treacă peste aceste 60 de copeici cu cât au ridicat, să lase așa, vine primăvara, se apropie, trebuie să cumpărăm și să le vie apă la moară”.

Astăzi, într-o discuție telefonică, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului ne-a spus că, în prezent, sunt căutate surse financiare pentru a oferi compensații agricultorilor afectați de secetă.

ECATERINA GRIGOREAN, PURTĂTOARE DE CUVÂNT MADRM: „În continuare, Guvernul poartă discuții cu donatorii, cu partenerii de dezvoltare, cu toți actorii interesați de dezvoltarea segmentului agricol din țara noastră, pentru a identifica alte surse financiare de ajutorare a agricultorilor. Referitor la demisia ministrului, decizia aparține prim-ministrului și președintelui țării”.

Deja de aproape zece zile, agricultorii din diferite raioane ale țării și-au parcat tractoarele în fața Guvernului în semn de protest. Fermierii solicită autorităților compensații pentru pagubele aduse de secetă și să nu majoreze cota TVA pentru produsele agricole.

REPORTER- CĂTĂLINA GRAUR
IMAGINE- GHENADIE STOIANOV, TUDOR BIGU

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram