/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ Deja sunt bune? Deși responsabilii spuneau că testele rapide sunt ineficiente, un lot va ajunge în țară

missing
15 decembrie 2020, ora 20:51

Ministrul Sănătății declara, recent, că testele rapide pentru coronavirus nu sunt eficiente și oferă informații eronate. Chiar și așa, ieri, oficialul a anunțat că peste 300 de mii de astfel de teste vor ajunge în Republica Moldova, în viitorul apropiat. Se întâmplă după ce acestea au fost aprobate de experții de la Minister și incluse în protocolul provizoriu, întrucât laboratoarele din țară sunt suprasolicitate. Astfel de teste se vând, însă, deja de ceva timp în farmaciile de la noi. Acestea sunt mai ieftine decât un test făcut în condiții de laborator, iar oamenii care le-au folosit deja, dar și specialiștii spun că nu prea au încredere în rezultatul pe care îl afișează.

VIORICA DUMBRĂVEANU, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: „Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a inițiat, prin intermediul proiectului Băncii Mondiale, procurarea a 300 de mii de teste rapide antigen”.

Testele rapide detectează virusul prin identificarea antigenelor SARS CoV-2 în probele nazale și oferă rezultat în doar 15 minute. Ieri, acestea au fost incluse și în protocolul provizoriu al Ministerului Sănătății, ceea ce înseamnă că testele rapide vor putea fi utilizate pentru stabilirea infecției în rând cu cele făcute în condiții de laborator.

ANASTASIA, FARMACISTĂ: „La 2,5 cm într-o nară și în alta. Se rulează de câte cinci ori. Și trei picături pe test”.

Însă astfel de teste sunt disponibile deja de ceva timp în mai multe rețele de farmacii din țară, iar reprezentanții lor dau asigurări că 96 la sută din persoanele testate au obținut rezultate corecte. Totuși, nimeni nu oferă garanția că persoana va putea efectua corect testul la domiciliu.

ANASTASIA, FARMACISTĂ: „- Orice persoană se poate descurca de sinestătător cu testul? – Se poate, dar oamenii la noi sunt diferiți. Este probabilitatea că pacientul nu a fost atent cu picăturile, că nu a prelevat cantitatea suficientă de mucus din nas”.

În farmacii, astfel de teste costă în jur de 220 de lei, adică mai ieftin decât un test de 800 de lei, făcut în laboratorul privat.

„- La anticorpi, prețul e de 224 de lei, la antigen. Se cumpără. – Este cerere? – Nu e multă, dar este”.

Farmaciștii ne-au spus că oamenii, deocamdată, nu prea au încredere în testele rapide. Astfel că, la unele farmacii, acestea sunt aduse doar la comandă.

„Este test, plus minus 220 de lei. -Doar la comandă? -Da”.

Și specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică nu sunt siguri că testele rapide din farmacii sunt calitative.

CONSTANTIN SPÎNU, VIRUSOLOG ANSP: „Nu s-a consultat nimeni cu specialistul Ministerului Sănătății pentru măcar a ști ce fel de teste rapide s-au importat în țară. Ar fi cazul ca, pe parcurs, să aflăm dacă acestea fac parte din gama testelor care sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății”.

În orice caz, protocolul Ministerului Sănătății, prevede că persoanele vor trece testul rapid gratuit la medicul de familie. Asta, deși nu demult, ministrul declara că acest tip de test nu va fi aprobat.

VIORICA DUMBRĂVEANU, MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: „Testele rapide sunt ineficiente. Ele nu dau garanție de 100% pro sau contra existenței infecției de coronavirus”.

Acum însă, responsabilii spun că și-au schimbat părerea, întrucât testele care vor fi utilizate în țara noastră ar avea o sensibilitate de peste 90 la sută.

CONSTANTIN SPÎNU, VIRUSOLOG ANSP: „S-a demonstrat că tehnologiile de confecționare a acestor teste s-au perfecționat și încep să demonstreze o sensibilitate de 89-90% și mai sus chiar”.

Însă oamenii cu care am vorbit în stradă, spun că ar prefera să treacă testul în condiții de laborator.

„Nu am încredere în testele rapide. Tot ce se face rapid nu este atât de calitativ”.

„Nu știu dacă sunt bune sau nu. Și acestea de la laborator am auzit că nu tot timpul dau rezultatul corect”.

„Eu nu-s medic, nu știu”.

Deocamdată, nu se știe exact când va ajunge lotul de teste rapide în Republica Moldova. Chiar și așa, dacă pacientul va prezenta simptome specifice noului tip de coronavirus, iar testul rapid va prezenta un rezultat negativ, va fi nevoie de dublarea probelor și în laborator, se arată în protocolul Ministerului Sănătății.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram