/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Ce spune fosta ministră a Sănătății Nemerenco despre testele rapide? „Pot fi utilizate în condiții de campanie”

15 decembrie 2020, ora 22:09

Testele rapide sunt mai puțin eficiente decât cunoscutul test PCR ( n.r. testul molecular pentru diagnosticarea COVID-19), chiar și așa, pot fi utilizate în condiții de campanie. Despre aceasta a declarat fosta ministră a Sănătății Ala Nemerenco, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la TVR Moldova, pe 15 decembrie. 

„Testele rapide sunt mai puțin eficiente decât cunoscutul test PCR. El este o soluție pentru a acoperi alte necesități. Asta nu înseamnă că Ministerul Sănătății va refuza și nu va mai efectua teste PCR. Eu sunt convinsă că aceste teste vor rămânea, dar în condiții de campanie pot fi utilizate inclusiv testele rapide. Din păcate Ministerul Sănătății a făcut foarte multe promisiuni cu referire la teste, deoarece deja nu doar persoanele care vin din sistemul sănătății au obiecții vizavi de faptul că se testează foarte puțin, vreau să subliniez faptul că în aceste trei mii de teste, de fapt sunt incluse și testele de la laboratoarele private”, a spus Ala Nemerenco.

Ministrul Sănătății declara, recent, că testele rapide pentru coronavirus nu sunt eficiente și oferă informații eronate. Chiar și așa, ieri, oficialul a anunțat că peste 300 de mii de astfel de teste vor ajunge în Republica Moldova, în viitorul apropiat. Se întâmplă după ce acestea au fost aprobate de experții de la Minister și incluse în protocolul provizoriu, întrucât laboratoarele din țară sunt suprasolicitate.

Astfel de teste se vând, însă, deja de ceva timp în farmaciile de la noi. Acestea sunt mai ieftine decât un test făcut în condiții de laborator, iar oamenii care le-au folosit deja, dar și specialiștii spun că nu prea au încredere în rezultatul pe care îl afișează.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram