image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

VIDEO // Protestul agricultorilor: „Domnule Perju, stai ca un sultan! Pleacă!”

UPDATE 12:11

Agricultorul Vlad Ciobanu, Rezina: „Știm care este prețul real al pâinei. Acești guvernanți își bat joc de noi și de munca noastră. Am fost numiți cu diverse cuvinte, „bețivi”, deși nimeni dintre tractoriștii care au fost testati cu alcooltestul nu s-a confirmat că ar avea alcool în sânge. În același timp se știe câți președinți de raioane și funcționari au fost prinșiîn stare de ebrietate la volan. Chicu ne-a numit pirați, hoți de corăbii.Oare noi suntem hoți? Am pus în gaj și roada pentru anul viitor. Nu diaspora, ci guvernarea pe care o avem acționează în paralel cu electoratul. Avem o guvernare paralelă! Tovarășul Perju spune că facem politică. Vedeți politică? Noi aducem pâinea pe masă. Dacă nu poți avea un dialog cu agricultorii, cu cei pe care trebuie să-i reprezinți, pleacă. Am fost la minister și am văzut. Stai ca un sultan. Doamnele umblă cu ceai în jurul lui. Pleacă domnule și dă-le voie unor tineri să atragă bani prin proiecte și să susțină agricultura în țara aceasta”, a declarat la microfon fermierul de la Rezina.

Un alt vorbitor la protestul fermierilor a menționat că deși au trecut șase ani nimeni nu a fost tras la răspundere pentru miliardele furate.

„Ne adresăm la cei care mai au suflet și pe care-i doare soarta oamenilor, ne adresăm la deputații cu conștiință, să nu permită votarea în Parlament a politicii bugetar fiscale propusă de Ion Chicu, care susține că ar avea argumente, deși apără interese obscure. Reduceți cheltuielile, așa cum a propus opozitia. Cum puteti majora cheltuielile la diferite instituții de stat pentru premii, salarii pe când oamenii abia rezistă? Ei spun că noi facem speculații politice, ne impuneti să ne implicăm și ne vom implica, pentru că politica pe care o faceți nu e in interesul oamenilor. Vrem dreptate. Dar ea nu poate fi într-o țară unde s-au comis atâtea crime și nimeni nu e tras la răspundere pentru ele. Vrem să ne fie respectate și apărate drepturile. Dacă nu sunteți capabili de așa ceva, plecați!”, a declarat un alt agricultor de la microfon.

Fermierii cer anularea inițiativei de majorare a TVA de la 8% la 12% și achitarea unor compensații de circa 3000 de lei pentru un ha de culturi de grupa a doua compromise de secetă.

Guvernul a inclus inițial în proiectul de politică bugetar fiscală majorarea taxei TVA de la 8 la 12% începând cu luna ianurie. Ieri, la inițiativa PSRM, a aprobat amendamentul ca această taxă să fie majorată nu din luna ianuarie, ci din luna iulie 2021.

Fermierii însă nu sunt de acord nici cu această decizie.

„Agricultoriii au suferit mari pierderi în ultimii doi ani din cauza secetei, iar această povară, fie de la 1 ianuarie 2021, fie din 1 iulie, le va agrava și mai mult situația. Despre plata compensațiilor pentru culturile de grupa a doua, Guvernul nu mai vorbește nimic”, a spus președintele Federației Naționale a Fermierilor ,Vasile Mârzenco.

Potrivit lui, cei mai afectați sunt fermierii mici și mijlocii. Deși au investit 5000 - 6000 de lei într-un ha de pământ însămânțat cu porumb, floarea soarelui, aceștia nu au strâns nimic din cauza secetei. Mulți din ei riscă să falimenteze din cauza datoriilor pe care le au față de bănci. Guvernul a propus anterior să le compenseze pierderile cu circa 150 de lei pentru un ha. Agricultorii susțin că chiar dacă le-ar propune 250 de lei, nu ar fi suficient.

În aceste condiții fermierii solicită compensații de cel puțin 50% din valoarea pierderilor, circa 3000 de lei pentru un ha.

„Noi nu apărăm doar interesele noastre, ci și pe ale oamenilor. Majorarea taxei TVA va genera scumpiri la toate produsele agricole. Nu renunțăm la revendicările noastre. ”, a mai spus Vasile Mârzenco.

„Guvernarea nu ne bagă în seamă. deci, trebuie să protestăm. Dorim să rămână TVA de 8 % și să ni se ofere compensații de 3000 de lei pentru culturile de porumb și floarea soarelui. Noi nu cerșim doar dorim ca statul să ne ajute, altfel nu știm cum vom lucra pământul la primăvară” a declarat și un fermier de la Criuleni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: