image
Sursa foto: Brendan Hoffman/Getty Images

Soldați azeri acuzați de crime de război, după ce ar fi recurs la mutilări în războiul din Nagorno-Karabakh

Azerbaidjan a anunțat că doi dintre soldații săi au fost acuzați de mutilarea trupurilor unor soldați armeni în timpul conflictului recent din regiunea disputată Nagorno-Karabakh, informează BBC.

Aceștia și-ar fi filmat faptele, iar clipurile video ar fi ajuns pe rețelele de socializare. Alți doi soldați au fost arestați, fiind suspectați că au distrus pietre funerare aparținând unor cetățeni armeni.

Procurorul general din Azerbaidjan a declarat că aceste incidente sunt "contrare mentalității poporului azer". Azerbaidjan și Armenia au anunțat și începerea schimbului de prizonieri, primii soldați fiind deja eliberați luni.

„44 dintre prizonieri armeni de război se vor întoarce în curând acasă cu o aeronavă rusească", a scris pe Facebook premierul armean Nikol Pashinyan. Regiunea Nagorno-Karabakh a fost vreme de zeci de ani un motiv de dispută între cele două țări.

Zona era recunoscută ca făcând parte din Azerbaidjan, însă a fost condusă de etnici armeni din 1994, după ce Azerbaidjan și Armenia au purtat un război soldat cu mii de morți.

Cel mai recent conflict pe seama regiunii Nagorno-Karabakh a început în septembrie, iar aproximativ 5.000 de soldați armeni și azeri au murit în cele două luni de război. Peste 143 de civili au murit și mii de oameni au fugit din calea luptelor, după ce locuințele lor au fost afectate de artilerie sau soldații au ajuns în comunitățile lor.

Un armistițiu intermediat de Rusia nu a reușit să aducă pacea, iar regiunea Nagorno-Karabach, revendicată de ambele țări, a fost predispusă la ciocniri între forțele armate ale celor două țări, scrie digi24.ro.

Azerbaidjan și Armenia s-au acuzat reciproc de încălcarea termenilor acordului de pace din noiembrie și ostilitățile nu s-au oprit. Ministrul Apărării din Azerbaidjan a declarat duminică că patru soldați azeri au fost uciși în cele mai recente lupte. Armenia a anunțat că șase soldați armeni au fost răniți în ceea ce a numit "o ofensivă azeră".

Noutăţile partenerilor

comentarii: