image
Sursa foto: Bizgu.Eduard

Vadim Fotescu: Propunem ca magazinele duty-free să poată din nou să-și reînnoiască licențele și nimic mai mult

Modificarea politicii bugetar-fiscale, propusă de fracțiunea parlamentară a Partidului „Șor”, le oferă magazinelor de tip duty-free, situate la frontierele terestre, dreptul de a prelungi licența de activitate și nu le oferă niciun fel de scutiri fiscale suplimentare.

Precizările au fost făcute de autorul inițiativei, deputatul Vadim Fotescu, care susține că parlamentarul PAS Sergiu Litvinenco, care ieri a criticat inițiativa, a interpretat-o greșit.

Vadim Fotescu a reamintit că, în august 2019, Parlamentul, practic, a anunțat magazinele duty-free în afara legii și a interzis reînnoirea licențelor acestora. Potrivit lui, această decizie este una strict politică, care contravine intereselor țării.

„Acest tip de activitate aduce, anual, în bugetul statului aproximativ 200 de milioane de lei. Chiar și în acest an, în condiții de pandemie și blocaj legat de această criză, magazinele duty-free au vărsat în buget taxe vamale de circa 15 milioane de lei. În plus, rețeaua de magazine duty-free garantează surse de existență pentru mai bine de 700 de familii. Este vorba despre locuri de muncă pentru oamenii din localitățile situate la frontieră, unde problema ocupării forței de muncă este foarte acută”, a spus Vadim Fotescu.

Potrivit deputatului, în perioada pandemiei, datorită magazinelor duty-free s-a reușit menținerea locurilor de muncă, dar s-au găsit posibilități de a ajuta medicii, instituțiile medicale, prin alocarea fondurilor pentru achiziționarea echipamentelor de protecție.

Vadim Fotescu a accentuat faptul că proiectul de lege pe care l-a propus le oferă magazinelor de tip duty-free dreptul de a-și prelungi licențele de activitatea și nimic mai mult.

„Amendamentul propus nu afectează în niciun fel impozitarea mărfurilor accizabile care sunt vândute în magazine – alcool, țigări, parfumuri etc. Modificarea nu oferă facilități suplimentare acestor magazine. Repet pentru a fi evitate speculațiile: amendamentul nu se referă la scutiri de la plata accizelor”, a concretizat deputatul.

Vadim Fotescu a precizat că licențele vor fi eliberate, în continuare, de Agenția Servicii Publice.

Potrivit lui Fotescu, scopul amendamentul este de a păstra locurilor de muncă pentru cetățeni, activitatea unei afaceri legale și asigurarea unei surse de venit la bugetul de stat, promovarea brandurilor autohtone, precum și dezvoltarea turismului și a imaginii Republicii Moldova în lume.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: