Externe

America impune sancţiuni Turciei, din cauza achiziţiei de către aceasta a unor sisteme de apărare ruseşti

Decizia, care se concentrează pe sectorul apărării şi care include Directoratul Industriilor Apărării (SSB) din Turcia, a fost criticată de Ankara, aliată în cadrul NATO, şi va tensiona probabil şi mai mult tensiunile dintre preşedintele turc Tayyip Erdogan şi statele occidentale.

Ministerul turc de Externe a apreciat că sancţiunile sunt ”inexplicabile”, după ce Washingtonul a respins în repetate rânduri oferta Ankarei de a forma un grup comun de lucru. Acesta a cerut SUA să revizuiască decizia ”nedreaptă”, care le va afecta relaţiile bilaterale.

Sancţiunile includ interzicerea tuturor licenţelor de export în SUA, precum şi blocarea activelor şi restricţii de vize pentru preşedintele SSB, Ismail Demir, şi alţi trei angajaţi ai acesteia.

Măsurile riscă să dăuneze economiei Turciei, într-o perioadă în care are probleme din cauza restricţiilor legate de coronavirus şi a inflaţiei de două cifre.

La jumătatea anului 2019, Ankara a cumpărat sisteme de rachete sol-aer ruseşti S-400, afirmând că nu reprezintă un pericol pentru aliaţii din NATO.

Washingtonul nu este de acord şi a avertizat de mult timp că va impune sancţiuni. Anul trecut, Washingtonul a exclus Turcia din programul avioanelor de luptă F-35. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *