CSI / Rusia

Aleksei Navalnîi a fost urmărit de agenţi FSB specializaţi în substanţe paralizante înainte de a fi otrăvit – VIDEO

Ancheta comună CNN-Bellingcat (un site de jurnalism specializat în investigaţii) dezvăluie că un agent FSB, Oleg Taiakin, a urmărit-o pe Maria Pevcic, una dintre membrele anturajului lui Navalnîi, la aerorportul din Novosibirsk, în timp ce aceasta se îmbarca pe o cursă spre Moscova, în ziua de 13 august, cu o săptămână înainte de otrăvirea lui Navalnîi.

Membrii stafului şi anturajului opozantului rus sunt constant monitorizaţi de FSB, actualul succesor al KGB-ului din perioada fostului URSS. Respectivul Oleg Taiakin nu este însă un agent oarecare, ci el face parte dintr-o echipă restrânsă a acestui serviciu secret, specializată în toxine şi otrăvuri paralizante, arată CNN.

În plus, pe 13 august, mai mulţi agenţi ai acestei echipe FSB se aflau deja în drum spre Novosibirsk, cu două ore înainte ca Maria Pevcic, asociata lui Navalnîi, să aterizeze în acest oraş.

Peste o săptămână, pe 20 august, Aleksei Navalnîi se zbătea între viaţă şi moarte după otrăvirea sa care s-ar fi produs după ce agenţii ruşi ar fi intrat în camera sa de hotel şi ar fi picurat o substanţă neurotoxică pe hainele sale.

După cercetarea mai multor jurnale de convorbiri telefonice şi bilete de călătorie, investigaţia arată că Aleksei Navalnîi a fost urmărit de oamenii FSB de cel puţin 17 ori în anul 2017.

 

De-a lungul timpului, site-ul de investigaţii Bellingat i-a identificat pe atât pe agenţii serviciului militar de informaţii al Rusiei, GRU, trimişi în Anglia să-i otrăvească pe agentul dublu Serghei Skripal şi fiica sa, cât şi pe agentul rus acuzat de uciderea unui activist cecen în Berlin.

Moscova a negat orice implicare în toate cazurile de mai sus.

Investigaţia CNN-Bellingcat i-a identificat pe agenţii FSB care l-au urmărit pe Navalnîi după cercetarea, desfăşurată pe durata a mai multor luni, a mii de jurnale de convorbiri telefonice, rezervări de zboruri şi alte documente.

La această investigaţie au mai participat publicaţia germană Der Spiegel şi site-ul rus The Insider.

Echipa FSB care l-a urmărit pe Navalnîi: între 6-10 agenţi, inclusiv doctori, toxicologi ori paramedici
CNN i-a prezentat lui Aleksei Navalnîi câteva poze ale agenţilor FSB care l-au urmărit, în cadrul unui interviu pe care opozantul lui Putin l-a acordat într-o locaţie secretă din Germania.

„Am o senzaţie foarte ciudată când le văd feţele. Sunt absolut îngrozit acum să ştiu că m-au urmărit atât de mult timp”, a declarat Navalnîi, după ce a văzut pozele.

Bellingcat şi CNN au stabilit că echipa de agenţu speciali FSB care l-au monitorizat pe Navalnîi era compusă din 6 până la 10 agenţi şi a inclus doctori, toxicologi sau paramedici.

Agenţii FSB, persoane cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani, călătoreau în grupuri de trei persoane şi foloseau zboruri paralele în timpul urmăririi lui Navalnîi.

Baza de operaţiuni a unităţii este o clădire bej neinscripţionată situată la periferia sud-vestică a Moscovei: acesta ar fi, conform CNN, sediul central al Institutului de Criminalistică al FSB. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *