Actualitate

Lebăda de AUR

În dantura cariată a Parlamentului strălucește de cîteva zile un dinte aurit de voievod-arhanghel, montat la clinica imaginară de stomatologie străbună. Mestecatul minciunii a epuizat oamenii așa cum face la fiecare patru ani, și o parte a electoratului a luat de bună oferta radicală a Alianței pentru Unirea Românilor.

Motive s-au găsit la tot pasul, mai ales în ultimele luni de suferință și frustrare, cînd prostia, coincidența și rimele șovine și-au dat mîna cu discursul salvării naționale.

Imaginați-vă un alegător obosit de minciuna politică croindu-și drum prin realitate. Dimineața citește că Raed Arafat pregătește noi restricții. La prînz află că Werner Klaus Iohannis face guvernul. Apoi că Dominic Fritz ia parte la negocieri și Clotilde Armand ridică munți de gunoaie în București. Seara îi aduce vestea că ungurii vor Senatul pentru Kelemen Hunor și că premier s-ar putea să fie Siegfried Mureșan. Planul de preluare a României prin străini pare plauzibil, mai ales că nu există dovada celui mai mic interes pentru binele public. Tranzacția politică transformată în metodă de guvernare și disprețul permanent pentru fondul principal de nevoi sînt în stare să clatine și cele mai raționale minți.

De aceea, în spatele AUR au stat, pe 6 decembrie, profesori universitari, academicieni și filozofi, oameni de știință, scriitori, ingineri, doctori, profesori, militari în rezervă și tineri în căutarea unui viitor. Toți aceștia laolaltă cu aventurieri și anarhiști, cu oameni aflați la capătul răbdării, cu nebuni încruntați și profeți de pe Instagram, într-un amestec de răzbunare, patriotism, ortodoxie și nostalgie legionară.

Lăsînd la o parte presupusa urzeală securistă din spatele AUR, trebuie spus că voturile au corespuns unor așteptări și nevoi sincere. Aceeași sinceritate s-a găsit, cel puțin pentru moment, și de partea cealaltă, la liderii AUR. Și George Simion, și Claudiu Târziu au convingeri vechi. Fac patriotism militant de ani de zile. Susțin familia, Biserica, unirea și celelalte nu de ieri, de azi, ci de ani și ani. De aceea au un aer de sinceritate pe care nu-l întîlnești în galeria de măști a partidelor vechi.

AUR se află într-un moment de naturalețe politică. Pare loială electoratului ei și primește, în schimb, loialitate. A doua zi după alegeri se zice că i s-ar fi alăturat 15.000 de noi membri. Nu e de mirare. Emoția autentică poate face prăpăd în sufletele oamenilor, așa cum a făcut în 1968, după ce Nicolae Ceaușescu a ținut discursul în favoarea Cehoslovaciei și mulți români normali s-au înscris de bunăvoie în PCR.

Cu entuziasmul și revanșa populară nu e de joacă. AUR a ghicit sensibilități și dorințe pe care celelalte partide le-au ignorat. Nu s-a sfiit să ridice vocea pe teme incorecte politic și nici să înșface o linie de discurs național de care liderii fără cap ai partidelor mari s-au temut. De acum încolo, viitorul acestei surprize politice pare scris cu litere mari, cu condiția ca liderii să-și poată struni oamenii și să curețe accentele extremiste.

AUR e lebăda neagră a crizei politice din ultimul an, venită de pretutindeni și de nicăieri. Dacă experimentul USR-PLUS ar fi reușit să restarteze jocul politic, poate că nevoia de revoltă a electoratului s-ar fi stins și AUR n-ar fi atras atîtea voturi. Dar USR-PLUS s-a împotmolit în propria metodă de fabricație și a lăsat nesatisfăcută o dorință populară ce țipa din adîncuri cu glasul dreptății sociale, al patriotismului economic și al martirilor din închisori.

A nu se uita că acest glas încă în formare, cu notele lui de autentic și țipător, a scos din Parlament trei partide, conduse de doi foști premieri și un fost președinte, care au adunat, în total, optsprezece ani de guvernare a țării.

Așa că, dacă luăm în discuție capacitatea operativă a Serviciilor de a reforma clasa politică, e clar că asistăm la un upgrade profesional. Căci „laboratoarele neaoșe“ în care s-ar fi născut AUR s-au arătat mai valoroase decît rezerviștii decorați cu tinichea de Băsescu și Iohannis.

Doru Bucșu / www.catavencii.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *