PSRM va insista ca pe 8 mai să fie sărbătorită Ziua Europei, iar pe 9 mai - doar ziua Victoriei

Deputații socialiști, alături de șeful statului Igor Dodon, s-au întrunit astăzi, 15 decembrie, pentru a discuta prioritățile pentru următoarele ședințe ale Parlamentului. Astfel, deputații socialiști vor insista pe aprobarea câtorva proiecte de hotărâre, unul dintre ele fiind cel prin care se stabilește că Ziua Europei în Moldova va fi marcată pe 8 mai, iar Ziua Victoriei - doar pe 9 mai. Potrivit acestora, propunerea „vine să scoată din polemicile aprinse din ultimii ani”.

Foto: UNIMEDIA

Din prioritățile PSRM pe agenda parlamentară imediat următoare figurează și proiectele de legi care prevăd reducerea vârstei de pensionare până la 57 de ani la femei și 62 de ani la bărbați. În cazul femeilor cu cel puțin 5 copii, acestea vor avea dreptul să iasă la pensie la 54 de ani. La fel vor susține proiectul de a interzice patronilor concedierea persoanelor ajunse la vârsta de pensionare.

Fracțiunea PSRM va insista pentru votarea, în două lecturi, a proiectului legii care are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populației și economiei Republicii Moldova, ca urmare a furtului miliardului. Altfel spus, vor anula așa-numita “lege a miliardului”.

Totodată, socialiștii vor susține inițiativa de a amâna, cu jumătate de an, aplicarea cotei unice de TVA de 12% pentru produsele din agricultură. La fel vor susține o altă inițiativă a deputaților noștri, de a păstra plafonul de 200 de euro pentru impozitarea coletelor cu produse cumpărate online de peste hotare. Proiectul inițial al politicii bugetar-fiscale prevede reducerea plafonului până la 100 de euro.

Deputații se vor întruni mâine la Parlament. Deocamdată nu se cunoaște ordinea de zi a ședinței.


Pub