08:16:37 24.04.2024
Stiri

Ex-Ambasador al R. Moldova în Federația Rusă: Dodon s-ar grăbi să-l numească Ambasador la Moscova pe Golovatiuc, pentru a evita PUȘCĂRIA. „Socialistul are misiunea murdară să șteargă urmele contrabandei”

Actualitate 15.12.2020 09:59 Vizualizări2707 Autor: Ziarul National
Ex-Ambasador al R. Moldova în Federația Rusă: Dodon s-ar grăbi să-l numească Ambasador la Moscova pe Golovatiuc, pentru a evita PUȘCĂRIA. „Socialistul are misiunea murdară să șteargă urmele contrabandei”


Președintele Igor Dodon nu putea să nu cunoască despre contrabanda cu anabolizante realizată cu un microbuz al Ambasadei R. Moldova la Moscova, mai ales că în cadrul misiunii diplomatice activează și un angajat al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), iar acum s-ar grăbi să-l numească Ambasador la Moscova pe deputatul socialist Vladimir Golovatiuc pentru a „evita pușcăria”.

Mai mult, Golovatiuc ar avea „misiunea murdară să șteargă urmele contrabandei”, iar dacă agrementul rus pentru această candidatură va veni în timp-record, „putem cu ușurință să presupunem complicitatea Moscovei la mușamalizarea cazului de contrabandă prin filiera ambasadei moldovenești din capitala Rusiei”.

De această părere este fostul Ambasador al R. Moldova la Moscova în anii ’90, Anatol Țăranu, care amintește „termenii elogioși” pe care i-a folosit Igor Dodon la desemnarea lui Andrei Neguța în funcția de Ambasador al R. Moldova la Moscova.

„Se afirma că Neguța este cel mai versat ambasador moldovean din toate timpurile. Astăzi Dodon îl blamează din răsputeri pe contrabandistul Neguța, de parcă nu el l-a trimis să-l reprezinte pe președintele moldovean în calitate de Ambasador în Rusia. În cadrul Ambasadei moldovenești la Moscova activează sub acoperire diplomatică reprezentantul SIS-ului moldovenesc, care prin definiție era obligat să cunoască toate dedesubturile circulației mai mult decât intense și pe acest motiv foarte suspecte ale microbuzului ambasadei cu așa-numita poștă diplomatică. În calitatea mea de ex-ambasador la Moscova, pot cu toată responsabilitatea să afirm că poșta diplomatică moldovenească, în majoritatea cazurilor, cu ușurință încape într-un portofel de mici dimensiuni și pentru expedierea ei defel nu este nevoie de un ditamai microbuz. Deci, următoarea concluzie vorbește despre cunoașterea în detaliu de către securistul de la Ambasadă despre misiunea adevărată a microbuzului buclucaș. Iar aceasta, la rându-i, presupune informarea din timp a centralei de la Chișinău despre contrabandă cu acoperire diplomatică. Iar SIS-ul, după cum se cunoaște, se găsește în subordinea directă a președintelui Dodon, deci, ultimul din timp a fost informat despre isprăvile protejatului său, Ambasadorului Neguța. Este o enigmă ușor de descifrat de ce Dodon cu atâta întârziere a reacționat la fenomenul contrabandei diplomatice, tot atât de probabil putem presupune că și contrabanda se derula cu buna lui știință”, explică Anatol Țăranu.

Analistul politic adaugă faptul că acum devine „absolut explicabilă” înverșunarea cu care Igor Dodon luptă pentru scoaterea SIS-ului din subordinea președintelui nou ales, Maia Sandu.

„De fapt, Dodon în așa fel se străduie să evite pușcăria. Tot acestui scop îi este subordonată și stratagema cu numirea-fulger în calitate de nou Ambasador la Moscova a socialistului Golovatiuc, care are misiunea murdară să șteargă urmele contrabandei la Ambasada de la Moscova. În cazul lui Golovatiuc sunt încălcate toate cutumele politice de transfer civilizat al puterii în rezultatul alegerilor prezidențiale. În asemenea condiții, unul dintre primele decrete ale președintei Maia Sandu poate abroga decretul abuziv al lui Dodon privind numirea noului Ambasador moldovean în Rusia. Acest aspect nu poate să nu fie cunoscut la Moscova. În caz dacă agrementul rus pentru Golovatiuc va veni în termeni-record, până la inaugurarea noului președinte al republicii, putem cu ușurință să presupunem complicitatea Moscovei la mușamalizarea cazului de contrabandă prin filiera ambasadei moldovenești din capitala Rusiei”, afirmă Anatol Țăranu.

CITIȚI și Candidatura socialistului Golovatiuc la funcția de Ambasador al R. Moldova la Moscova, avizată de Comisia parlamentară pentru politică externă și integrare europeană

Analistul a mai remarcat faptul că organele de drept din Federația Rusă „au ratat” să descopere rețeaua de contrabandă cu anabolizante moldovenești pe propriul teritoriu, care a funcționat ani la rând, caz ce ar demonstra „toată putreziciunea statului R. Moldova”.

Amintim că microbuzul Ambasadei R. Moldova la Moscova a fost reținut pe 5 decembrie curent la Punctul vamal Palanca plin cu anabolizante în sumă de opt milioane de lei. Oficial, mașina, care a intrat de 17 ori în R. Moldova în ultimul an, ducea „poșta diplomatică” la Moscova. Șoferul a fost reținut și este cercetat pentru tentativă de contrabandă cu substanțe interzise, iar în dosar este vizat și Ambasadorul rechemat de la Moscova, Andrei Neguța.


Stiri relevante

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md