Patru tineri din Moldova ne-au povestit de ce urmăresc discursurile TEDx

941B3AD3-FB19-4C87-BFF9-B717CB832793

TEDx este un program de evenimente locale, autoorganizat, care reunește oameni pentru a împărtăși o experiență asemănătoare TED. Patru tineri din Moldova ne-au povestit de ce urmăresc discursurile TEDx.

Marius Miron, 18 ani  

„Discursurile TEDx sunt acele discursuri după care simți că poți mișca munții și că ai puterea să faci orice. Ador inspirația pe care o primesc din discursuri și sunt sigur că fiecare om simte la fel.

Preferatul meu e cel al lui Simon Sinek, cu regula cercului auriu, unde explică principiile de bază ale rezolvării problemelor care adesea par ilogice.

Cred că în Moldova există oameni care pot să inspire, de aceea TEDx ar fi oportunitatea perfectă pentru ei. Moldovenii sunt adesea admirați peste hotare mai mult decât aici, iar un TEDx ar pune în valoare calitățile lor de lideri, antreprenori, artiști etc.”

 Violeta Codrean, 19 ani

„Cu puțin timp în urmă, am aflat despre TED și despre activitatea sa datorită unui prieten. Primul pas a fost documentarea – ce însemnă și cu ce se ocupă TED –, iar reacția nu s-a lăsat mult așteptată: «De ce nu am aflat mai devreme de aceste conferințe?». 

Ideea este că există foarte mulți oameni care au ceva de spus, oameni care au patima oratorică și cuvintele lor stârnesc o reacție printre audiență. De aceasta urmăresc TED, pentru dăruire, fiind o organizație nonprofit, pentru informații, susținând educația și cultura, pentru oamenii cu har, demni de admirație, pe care îi prezintă în fața noastră.

Un moment fin pe care îl etalează TED în discursurile sale este diferența dintre a vorbi mult și a vorbi coerent și rațional. Sunt două lucruri diferite, drept urmare discursurile de 18 minute în medie pot părea de cinci minute, iar asta înseamnă profesionalism și calitate!

Unul dintre discursurile mele preferate este Do schools kill creativity? de Sir Ken Robinson, unde acesta lămurește că toți copiii se nasc artiști, problema este să poți rămâne unul. Robinson pune accent pe creativitate. În general, în toate sistemele de educație la sfârșit de tot sunt artele, acesta întrebându-se de ce dansul nu ar putea fi plasat pe un cântar cu matematica, că în fond, fiecare copil este un geniu în domeniul său.”

Vlad Pîslaru, 19 ani

„Personal am descoperit TEDx întâmplător, fiind în căutarea unor articole ce m-ar ajuta să mă integrez într-un mediu mai larg și mai divers de oportunități, în care fiecare membru sau participant are o poveste unică ce ar dori să o împărtășească cu restul. Oarecum n-am ezitat să încerc această platformă, am rămas surprins de poveștile oamenilor, de ambițiile fiecăruia și ce motive simple de motivație au găsit ei. Informându-mă mai bine, am înțeles că unii din nimic își creează motivația… și instant mi-au apărut gânduri precum că de aici aș putea afla multe, iar astfel, cine știe, poate în viitor toate cele auzite și spuse m-ar ajuta și ar constitui o parte mică din succesul meu.

Dacă ar trebui să aleg cel mai bun discurs sau cea mai bună experiență împărtășită aici, imaginația mea ar eșua, pentru că nimic mai uimitor decât motivația și ambiția oamenilor n-am văzut. Citind în mare parte toate discursurile, pot spune că toate-s o experiență și o lecție unică de viață.”

Diia Neveadomscaia, 20 de ani

„Am aflat despre TEDx când a apărut pentru prima dată TEDxRoseValleyParkED. Nu știam ce este aceasta, de aceea nu mi-am dat interesul pentru eveniment. Apoi, colegii mei de facultate au început să vorbească despre TEDxRoseValleyParkED, vorbeau cu atât interes și pasiune încât îmi era incomod să spun că nu știu ce înseamnă TEDx. În aceeași zi, am făcut o căutare pe Google. E uimitor, oameni precum Bill Gates și Jane Goodall vin în fața publicului și povestesc despre greșelile lor, despre viața lor…

Cele mai prestigioase universități, printre care Harvard și Cambridge, folosesc aceste discursuri la ore. Și noi avem acces absolut gratuit la ele.

Mă bucur nespus de mult că în Moldova se va desfășura un asemenea eveniment. Aceasta va fi prima mea conferință TEDx!”

În data de 23 ianuarie 2021, se va desfășura un eveniment TEDx la Chișinău. Conferința va fi destinată în premieră discuțiilor despre educație. Mai multe detalii găsiții aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente