Ghid de combatere a stigmatizării asociate cu COVID-19, lansat de Ministerul Sănătății

Irina Odobescu
15/12/2020
Captură: Ghid

Stigma socială, generată de pandemia de COVID-19, afectează membrii diferitelor grupuri, profesii, comunități. Pentru a reduce impactul negativ al acestui fenomen, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a lansat Ghidul „Cum combatem stigmatizarea asociată cu COVID-19”.

Pandemia de coronavirus se asociază cu stigma socială - atitudinea negativă, etichetarea și exprimarea prejudecăților față de un grup de oameni care împărtășesc caracteristici similare. Ghidul subliniază că stigma este cauzată de frica și ignoranța față de un anumit subiect, ceea ce poate duce la izolare, discriminare, rușine, vinovăție, respingere de sine și chiar suicid.

Potrivit Ghidului, stigmatizarea socială legată de COVID-19, în perioada pandemiei a devenit un fenomen omniprezent din cauza mai multor factori:

1. COVID-19 este o boală nouă, cu efecte negative multiple, despre care sunt disponibile încă puține informații, iar oamenilor le este frică de ceva ce nu este cunoscut, în special atunci când la mijloc este sănătatea/viața lor.

2. Înregistrarea unor focare de infecție în instituțiile medicale.

3. Măsurile adoptate de guvernele din întreaga lume, care au afectat viețile a mii de oameni (de la închiderea școlilor, până la suspendarea activității mai multor companii și restricțiile de circulație).

„Este explicabil de ce pandemia a generat confuzie, frică și anxietate în rândul populației. Anume acești factori au produs și apariția unei serii de mituri și stereotipuri”, scrie în Ghidul elaborat de MSMPS. 

Ghidul oferă recomandări pentru comunicarea nediscriminatorie. Un studiu realizat de University of Alabama at Birmingham (UAB) a relevat modul în care limbajul discriminatoriu utilizat de persoanele publice poate fi preluat ca exemplu într-o perioadă scurtă de timp. Autorii studiului consideră că un limbaj care predispune la stigmatizare socială poate avea consecințe grave asupra anumitor categorii de cetățeni, care, la rândul lor, ar putea periclita eforturile autorităților în lupta cu pandemia.

Ghidul a fost elaborat cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul eforturilor de răspuns la pandemia COVID-19 ale UE și Organizației Mondiale a Sănătății în cadrul Parteneriatului Estic și al Programului „Solidari pentru sănătate”.

Materialul face parte din Campania de informare privind reducerea stigmei asociate cu COVID-19, susținută inclusiv de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului din Moldova. 

Irina Odobescu
15/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii