/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Salarii mari, doar pe hârtie. Deși datele arată că media e de 7 991 lei, experții spun că acestea sunt eronate 

14 decembrie 2020, ora 21:04

Mai mult de jumătate din salariații moldoveni au o leafă mai mică decât media pe țară, care la începutul toamnei constituia 7991 de lei. Conform datelor statistice, fiecare a doua persoană a avut un salariu chiar mai mic de 6 mii de lei. De partea cealaltă, experții spun că salariul mediu pe țară nu ar fi nici pe aproape atât de optimist. Și oamenii cu care am discutat în stradă spun că nu sunt mulțumiți de salariile lor, iar odihna sau cadourile simbolice pentru cei dragi sunt un adevărat lux.

Potrivit Biroului Național de Statistică, salariul mediu brut, în luna septembrie, a constituit 7991de lei. Însă două treimi din oameni nu au ridicat niciodată un astfel de salariu, iar aproape fiecare al doilea a avut un salariu mai mic chiar și de 6 mii de lei. Doar 20 la sută din salariați au primit leafă mai mare de 10 mii de lei.

Repartizarea salariaților conform salariilor din septembrie 2020:

– ≥ 2500 lei
– 2500 lei ≤ 4000 lei
– 4000 lei ≤ 6000 lei
– 6000 lei ≤ 8000 lei
– 8000 lei ≤ 10 000 lei
– 10 000 lei și mai mult.
Sursa: Biroul Național de Statistică

Totodată, conform ultimelor analize dinsponibile, din grupa „salariilor mari” fac parte activitățile ce țin de informații și comunicații, unde 62% din angajați au salariul mai mare de 10 mii de lei. Pe locul doi sunt situate activitățile financiare și de asigurări, unde aproape jumătate dintre angajați se bucură de salarii mai mari de 10 mii lei.

Pe ultimul loc sunt profesiile legate de asigurări sociale obligatorii. La polul opus, cele mai mici salarii le au angajații din domeniul alimentației publice, servicii administrative, agricultură, silvicultură și pescuit. În aceste domenii, lefurile se ridică până la cel mult șase mii de lei, dar o bună parte dintre angajați nu ridică nici măcar patru mii de lei.

Domeniile cu cele mai mici salarii:

– cazare și alimentație publică (50% au salarii mai mici de 4000 lei);
– servicii administrative și activități de servicii suport (42% au salarii mai mici de 4000 lei);
– agricultură, silvicultură și pescuit (39,6% au salarii mai mici de 4000 lei);
Sursa: Biroul Național de Statistică

Iar într-un răspuns oferit pentru TV8 de către Ministerul Economiei, se arată că unicul sector care a avut de suferit în 2020 a fost cel al activităților de transport și depozitare. Aici a fost înregistrată o descreștere a salariului cu 5 la sută, întrucât domeniul a fost puternic afectat de pandemie. Însă, indiferent de domeniul în care activează, oamenii spun că nu sunt mulțumiți de salariile lor, care mai mereu nu le ajung măcar pentru cheltuielile de rutină.

„Facem cheltuieli rezonabile. – Dar pentru odihnă vă ajunge? – Cu odihna, mai ales anul acesta cu pandemia, cam…”.

„Vă ajunge pentru cheltuieli? – Sigur că nu. Avem trei copii și sunt foarte mari cheltuielile”.

Iar întrebați ce salariu și-ar dori, majoritatea poate numi exact suma de bani necesară, care de regulă, e două ori mai mare decât salariul din prezent.

„Mie nu-mi ajunge. Fără copil, fără familie, 20 de mii asta așa…”.

„Măcar pentru chirie și mâncare e necesar”.

„Măcar vreo 8-9 mii”.

Chiar și așa, datele statistice arată că, în comparație cu anul trecut, s-a micșorat ponderea salariaților, care au salarii mai mici de șase mii de lei și s-a mărit cu 7% numărul angajaților care primesc salarii mai mari de șase mii de lei. Economiștii sunt, însă, de altă părere și spun că datele ar fi eronate. Și asta pentru că creșterea salariilor nu ar fi determinată de îmbunătățirea condițiilor de viață, dar de o formulă de calcul ineficientă.

ALEXANDRU FALĂ, ECONOMIST, CENTRUL ANALITIC EXPERT-GRUP: „Salariul mediu se calculează ca raport dintre fondul de salarizare și numărul de salariați. Dacă fondul de salarizare scade, însă se micșorează mai încet decât numărul de salariați, atunci avem o creștere a salariului mediu.
TEXT: Totuși, experții prognozează o îmbunătățire a situației, pe care cetățenii ar putea să o resimtă în anul 2021”.

ALEXANDRU FALĂ, ECONOMIST, CENTRUL ANALITIC EXPERT-GRUP: „Se așteaptă că anul agricol 2021 ar trebui să fie bun și, în cazul acesta, vom avea o puternică creștere recuperatorie din partea agriculturii”.

Potrivit unui studiu recent, realizat de experții de la IDIS Viitorul, ca să rămână în țară și să nu emigreze, moldovenii au nevoie de un salariu lunar de cel puțin 13 450 de lei, sumă care este de două ori mai mare decât salariul mediu net din Republica Moldova. Între timp, Guvernul a prognozat că, în 2021, salariul mediu pe economie va constitui 8 716 lei, adică cu 763 lei mai mult față de cel din anul curent.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov/Ghenadie Stoianov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram