Platforma „Pentru Moldova” anunță amendamente la politica bugetar-fiscală

Deputații Platformei parlamentare „Pentru Moldova” au făcut astăzi apel la colegii lor din Parlament să înceteze criticile nefondate și să sprijine câteva inițiative legislative în domeniul farmaceutic, menite să sporească accesul cetățenilor la medicamente eficiente și la prețuri mai mici. „Pentru Moldova” a anunțat și un șir de amendamente propuse la proiectul politicii bugetar-fiscale extrem de necesare în contextul pandemiei de Covid-19.

Foto: partidulsor.md

Mai exact, deputații Platformei „Pentru Moldova” îndeamnă toți colegii din Parlament să sprijine proiectele de lege care prevăd crearea farmaciilor mobile, plafonarea adaosului comercial la medicamentele compensate, instituirea rețetei electronice, dar și alte prevederi care vor facilita accesul oamenilor la medicamente la un preț decent și tratamente eficiente.

Aceste inițiative sunt eminamente sociale, iar deputații ar trebui să lase la o parte orgoliile politice și să înțeleagă importanța lor pentru oameni, a declarat deputatul Platformei „Pentru Moldova”, Ruxanda Glavan.

„Societatea a obosit de certuri și răzbunări. Oamenii vor soluționarea problemelor concrete cu care se confruntă zi de zi. Lupta pentru putere nu trebuie să fie mai importantă decât viețile și sănătatea oamenilor. Pe această cale, facem apel către toți parlamentarii să susțină proiectele inițiate care vin să rezolve problemele oamenilor”, a declarat Ruxanda Glavan.

De asemenea, deputatul Igor Himici a făcut referire la importanța proiectelor respective, cu accent pe proiectul care vor permite funcționarea farmaciilor mobile, în condițiile în care în sute de localități mici nu există farmacii, oamenii fiind nevoiți să parcurgă și zeci de kilometri până la cea mai apropiată. El a precizat că farmaciile mobile vor funcționa după exemplul magazinelor sociale mobile, un proiect lansat de liderul Partidului „Șor”, Ilan Șor.

„Îndemnăm deputații din Parlament, dar și întreaga societate să-și îndrepte privirea la astfel de soluții de succes privind îmbunătățirea vieții cetățenilor din localitățile rurale mici. Mă adresez colegilor din alte fracțiuni - dați dovadă că vă pasă, că sunteți mai presus de invidie și că puteți lăsa deoparte politica în astfel de momente grele, pentru a ajuta aceste categorii de cetățeni. Vă îndemnăm, deci, să votați un proiect de lege profund social, care oferă soluții eficiente pentru oamenii într-o perioadă complicată”, a îndemnat Igor Himici.

Totodată, deputații „Pentru Moldova” au anunțat și un șir de amendamente la politica bugetar-fiscală, în domeniul medical și farmaceutic, pe care vor insista să fie votate în a doua lectură.

Platforma consideră prioritară oferirea medicamentelor gratuite pentru toți cei care se tratează acasă de Covid-19, dar și pentru tratamentele necesare pentru reabilitarea post-pandemie. De asemenea, oferirea echipamentelor de protecție adecvate și în volum suficient cadrelor medicale și non-medicale precum și testarea periodică a angajaților din instituțiile medicale, antrenate în lupta cu Covid, oferirea indemnizației unice de 100 de mii de lei în cazul decesului unui lucrător medical. De asemenea, Platforma „Pentru Moldova” cere testarea masivă a populației pentru a limita răspândirea coronavirusului.


Pub