(video) „UE pentru Moldova rurală”: Istorii de succes de pe ambele maluri ale Nistrului, prezentate la ultima ediție „LIVE din Casa Mare”

Uniunea Europeană susține dezvoltarea comunităților și îmbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Despre cele mai importante realizări au discutat în cadrul celei de-a zecea ediții „LIVE din Casa Mare”, reprezentanții instituțiilor locale și ai mediului de afaceri, care s-au reunit în localitatea Molovata Nouă, din raionul Dubăsari.

Foto: UE pentru Moldova rurală

Situată într-un colț de rai, înconjurată de apele Nistrului, pensiunea Vila Dorului din Moldova Nouă își întâmpină cu ușile larg deschise oaspeții, dornici de a cunoaște frumosul din țara noastră. Pensiunea are o capacitate de cazare pentru 35 de persoane, iar primii vizitatori au venit în acest an. Victoria Mișinschii a reușit să își vadă visul realizat datorită mai multor proiecte și programe ODIMM.

Vila Dorului / Sursa:UE pentru RM rurală
„Este o pensiune dotată cu restaurant, zonă de agrement, bazin exterior și interior, trei saune - turcească, finlandeză, rusească, teren de joacă, parcare pentru bărci, cameră de joacă pentru copii, tenis de masă, tenis de câmp.
În cadrul primului proiect, Femei în Afaceri, am reușit să renovăm bazinul, să cumpărăm utilaj pentru secția gospodărească, realizăm la moment designul exterior și am lansat site-ul nostru, care deja funcționează. Cu ajutorul celui de-al doilea proiect, PARE 1+1, reînnoim tot utilajul necesar în restaurant și vom redota terenul de joacă pentru copii, va fi foarte performant.
Vila Dorului / Sursa:UE pentru RM rurală
Suntem fericiți că toți care ne vizitează pleacă foarte mulțumiți și ne spun că s-au simțit ca acasă”, povestește plină de entuziasm Victoria Moșinschii, proprietara Vila Dorului.

Un alt proiect comunitar a prins culoare în satul Cocieri. Grădinița din această localitate, amplasată în zona de securitate, a fost practic distrusă în timpul conflictului de pe Nistru din 1992. Cu sprijinul Uniunii Europene, administrația locală a reușit să renoveze clădirea și să ofere condiții optime micuților ce frecventează instituția preșcolară.

Tatiana Nirca / Sursa:UE pentru RM rurală
„În cadrul primului proiect de care a beneficiat instituția noastră a fost construită cazangeria pe biomasă. Astfel, a apărut posibilitatea de a deschide încă 3 grupe de copii, s-au îmbunătățit și condițiile, respectiv și calitatea educației a crescut. Tot mai mulți copii vin la grădiniță. În ultimii ani instituția noastră a implementat peste 6 proiecte, în total fiind vorba despre aproximativ 400 de mii de Euro de care a beneficiat instituția din partea UE. Acum avem 8 grupe de copii”, a povestit Tatiana Nirca, directoarea Grădiniței din satul Cocieri.
Cazangeria Grădiniței Cocieri / Sursa:UE pentru RM rurală

Și în satul Ustia se dezvoltă o afacere de succes, pusă pe roate de către Marina Tabuncic, cu sprijinul proiectelor Uniunii Europene. Antreprenoarea a reușit să procure utilaj performant și a deschis un atelier de croitorie, în satul natal, ce confecționează diferite uniforme.

Atelier Ustia / Sursa:UE pentru RM rurală
Proprietară atelier / Sursa:UE pentru RM rurală
„Am creat locuri de muncă pentru femei, acesta și a fost scopul. Am participat la un concurs de granturi, am câștigat un grant de 15 mii de dolari. Dacă nu ar fi fost suportul UE nu cred că mai exista acest atelier”, a menționat Marina Tabuncic, care actiează din 2014.

Giuseppe Paglione, Manager de proiecte pentru Educație și Cultură, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a menționat că zonele rurale din apropierea râului Nistru dispun de un potențial specific, unic prin istoria, cultura, tradițiile, biodiversitatea ecologică, societatea civilă activă, iar Uniunea Europeană va susține în continuare dezvoltarea acestora: „Uniunea Europeană împreună cu alți parteneri de dezvoltare, în cadrul Programul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, desfășurat în perioada 2019-2021 și-a propus să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de viață, la consolidarea încrederii reciproce și a nivelului de cooperare a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Programul include cinci domenii de intervenție: dezvoltarea afacerilor, societate civilă, renovarea infrastructurii, sănătate și media, activitățile acestuia fiind orientate spre dezvoltarea socio-economică prin implicarea autorităților locale, a organizațiilor societății civile, a comunității de afaceri și a altor părți interesate.”

Potrivit Irinei Arpentii, Manager de Unitate Administrare Granturi, Solidarity Fund PL în Moldova în parteneriat alte organizații au implementat în perioada anilor 2017-2020, proiectul „Acces pentru succes: parteneriat pentru dezvoltare durabilă comunitară”, sprijinit de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”. „Proiectul a avut drept scop a fost consolidarea dezvoltării comunităților locale prin îmbunătățirea capacităților locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și realizarea proiectelor parteneriate de dezvoltare locală, care au fost realizate în cooperare cu autoritățile locale, partenerii locali, reprezentanții mediului antreprenorial și ai societății civile. „Acces pentru Succes” a fost orientat spre dezvoltarea comunitară prin identificarea potențialului, a resurselor și a necesităților locale și includea câteva etape pe parcursul cărora partenerii se pregăteau de implementarea independentă a proiectelor locale, dar accentual principal a fost desigur crearea parteneriatelor durabile între comunitățile de pe ambele maluri ale Nistrului, și anume prin finanțarea proiectelor din domeniile cultură, sport, ecologie și turism, infrastructură social și tineret.”

Prezentă la eveniment, printr-un discurs online, Olesea Cazacu, coordonatoarea de program PNUD Moldova a subliniat faptul că pe parcursul celor zece ani de activitate a programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” susținut de fondurile europene, au fost realizate 80 de proiecte de infrastructură socială prin care a fost îmbunătățită calitatea vieții a peste 150.000 de oameni, comunitățile locale de pe cele două maluri ale Nistrului, apropiindu-se și mai mult în procesul de realizare a proiectelor de dezvoltare comună.

De asemenea, în cadrul programului „Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, la începutul anului 2019, a fost inițiată restaurarea complexului istoric „Cetatea Bender” – un proces amplu care a demarat cu realizarea expertizei tehnice și utilizarea celor mai noi tehnologii, iar pe parcursul anului 2021 urmează reconstrucția în detaliu a cetății Bender, a relatat Alexandr Iasicov, directorul complexului a relatat.

Seria din zece evenimente „LIVE din Casa Mare” a fost organizată în cadrul campaniei „UE pentru Moldova rurală”, inițiativă menită să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale, dar și să prezinte oportunitățile oferite de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova.


Pub