Principală  —  IMPORTANTE   —   Socialistul care ar urma să-i…

Socialistul care ar urma să-i ia locul lui Vladimir Golovatiuc în Parlament, dacă ajunge Ambasador

Foto: vulcanesti.md

Comisia politică externă și integrare europeană a avizat luni candidatura deputatului socialist Vladimir Golovatiuc la funcția de Ambasador al R. Moldova în Federația Rusă. Dacă candidatura acestuia va fi votată de Parlament, Grigorii Uzun îi va lua locul în fracțiunea PSRM, conform listei electorale pentru alegerile din februarie 2019.

Uzun are 33 de ani și este originar din orașul Vulcănești. Pe când avea 13 ani, în 1999, s-a mutat cu traiul în Federația Rusă, unde părinții săi se aflau la muncă. Acolo a terminat școala, iar ulterior Universitatea tehnică de stat din orașul Omsk. Acesta este inginer petrolist de profesie, dar anterior declara că nu a lucrat în industria petrolieră.

Ulterior a revenit în R. Moldova, iar la alegerile prezidențiale din 2016 a fost „persoană de încredere” a concurentului electoral Igor Dodon, în acel moment lider al PSRM. În ianuarie 2017, Grigorii Uzun a devenit deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), după ce a fost ales pe circumscripția Vulcănești.

Moldova Curată scrie că în ianuarie 2019, Grigorii Uzun a fost implicat într-o încăierare în urma căreia mai mulți consilieri locali de la Vulcănești i-au cerut să demisioneze din funcția de deputat în APG. Aleșii locali i-au cerut președintelui APG și președintei PSRM, Zinaida Greceanîi, să atragă atenția asupra incidentului petrecut de Bobotează și să aplice „cele mai dure măsuri disciplinare” în privința deputatului în APG și candidatului la funcția de deputat în parlamentul R. Moldova, Grigorii Uzun. Bătaia, la care ar fi participat mai multe persoane, a avut loc pe 19 ianuarie 2019, de Bobotează, pe malul unui lac din Vulcănești. De cealaltă parte, Uzun, dar și reprezentanții Partidul Socialiștilor, susțin că deputatul din APG a fost o victimă în acea încăierare și că, pe malul lacului, ar fi avut loc o „provocare” pusă la cale de adversarii politici ai socialiștilor.

În ultima declarație de avere și interese, Uzun indică o remunerare pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei în valoare de 2.400 de lei.

Uzun indică că este proprietarul unui apartament de 77 m.p. cumpărat în 2011 cu 1,75 milioane ruble sau echivalentul a 450 mii lei.

La capitolul bunuri mobile, acesta indică șase camioane „Kamaz” care valorează, împreună, peste 21 de milioane de ruble rusești sau echivalentul a 5,4 milioane lei. Uzun mai indică un automobil Toyota Hilux de 1,65 milioane ruble sau 427 mii lei și o Toyota Land Cruiser a cărui valaore este de 1,44 milioane lei.