Recuperarea după Covid și provocările acesteia. Podcastul „Cealaltă pandemie”, Sez.2, Ep.1

În primul sezon al podcastului „Cealaltă pandemie” am discutat despre discriminare, rușinea de a fi infectat și frica de COVID.

Sezonul doi îl dedicăm celor care au dezvoltat o formă medie sau gravă și ce înseamnă și cu ce provocări vine perioada de reabilitare pentru ei. Despre ce faci atunci când virusul a părăsit organismul, însă slăbiciunile, fricile, dar mai ales sechelele sunt încă cu tine, vii. 

Invitata primului episod este activista și fondatoarea comunității Ask a Mom, Alicia Valcov. Ea ne-a povestit despre cum fost revenirea acasă după douăsprezece zice de spital, dintre care opt fiind conectată la un aparat de oxigen. 

„Vorbeam cu copii mei des din spital. Aceste convorbiri video erau foarte emoționante pentru ei și pentru mine, așa că eram tare pregătită și așteptam foarte mult să revin acasă. Plus, eram foarte sigură că tot ce a fost mai greu a trecut și așa și a fost. Cu toate astea, prima săptămână a fost foarte grea fizic și emoțional. Starea generală se înrăutățește puțin după ce vii acasă pentru că nu mai primește toate acele fluide din spital, faci mult mai mult efort și ești expus la mai multe stări și situații, ceea ce nu este. Durerile musculare, oboseală, durerile de cap, ele toate au revenit și cumva parcă s-au intensificat” , povestește Alicia.

În cadrul acestui episod am discutat și cu psihoterapeutul Andrei Eșanu care a explicat că stările de iritabilitate, nervozitate și depresia sunt normale în cazul pacienților post COVID. Acesta recomandă să luați o pauză, să oferiți corpului somn și odihnă și, cel mai important, să acceptați emoțiile care vă copleșesc.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.