„Zona gri” sau „Dubios pozitiv”. Cum descifrăm corect rezultatele testului Covid-19?

În plină pandemie, tot mai mulți oameni iau cu asalt laboratoarele private pentru a face teste Covid-19. În cazul diagnosticării prin prin metoda RealTime PCR, care de fapt îți arată dacă ești sau nu bolnav, rezultatele testului sunt anunțate prin calificativele „pozitiv/ă” sau „negativ/ă”. În cazul testului serologic care mai este numit și testul la anticorpi, pe lângă calificativele „negativ” și „pozitiv” mai apar o serie de noțiuni cum ar fi  zona gri sau dubios pozitiv. Dar ce înseamnă „dubios pozitiv” și de ce unele teste PCR sunt fals pozitive (când persoana care nu are coronavirus testează, totuși, pozitiv) și un test fals negativ (când persoană infectată testează negativ)? 

De ce apar teste fals pozitiv și false negative?

Sergiu Armașu, șef de laborator de la compania Invitro, ne-a explicat că pentru diagnosticarea virusului COVID-19 se folosesc un șir de teste. Standardul de aur pentru a depista virusul acut sau activ este testul prin metoda RealTime PCR, care este unul de biologie moleculară unde este depistat ARN-ul viral. „Testele PCR sunt foarte sensibile și supersensibile, astfel încât pot prinde și virusul mort”, explică el. În cazul unei persoane bolnave testul arată pozitiv, în cazul unei persoane neinfectate – negativ. De ce uneori apar teste fals pozitive și fals negative? Sergiu Armașu spune că marja de eroare poate veni din perioada de pregătire și de recoltare a probelor. „Dacă pacientul nu este pregătit și nu a respectat întocmai instrucțiunile, acest fapt ar putea genera un rezultat fals negativ. În ceea ce privește testul fals pozitiv: pentru că această metodă este foarte sensibilă, se poate întâmpla un hiper diagnostic și să prinzi și formele moarte ale virusului și poate ieși pozitiv, dar, de fapt, nu e pozitiv pentru că virusul e mort. În laboratoarele noastre, noi am micșorat pragul de pozitivitate, la fiecare etapă este un control al calității, care ne arată unde ar putea fi eroare”.

De ce testul PCR nu include cifre?

De fapt, există și cifre, dar acestea sunt destinate medicilor. „Prin testele PCR noi vedem, de obicei, concentrațiile virale, care ne permit să spunem dacă este în cădere sau în creștere virusul”, spune Sergiu Armașu. Potrivit lui, deși în fișa cu rezultate sunt doar calificativele „negativ” sau „pozitiv” de regulă se obțin și aici niște cifre care arată cât de concentrat este virusul în momentul preluării probei. „De exemplu, dacă testul a fost făcut prima dată acum șapte zile, iar pacientul a fost pozitiv și la o săptămână tot este pozitiv, noi putem să vedem dacă concentrația de virus e mai mică decât cea de acum o săptămână. Deci, tratamentul aplicat în acest timp a fost corect și pacientul își revine”, spune Sergiu Armașu.  

Ce reprezintă testul serologic?

Testul serologic mai este numit testul la anticorpi. Dacă bolnavul s-a vindecat, se formează imunitate la acest virus. În acest caz vorbim despre doi markeri pe care probabil i-ați văzut în rezultatele testelor – imunoglobulina M și imunoglobulina G, ele mai figurează ca IgM și IgG. În cazul bolii, primele apar imunoglobulinele M, dar din săptămâna a treia sau a patra se includ și imunoglobulinele G. „Un rezultat mai mare de cifra 2 în cazul imunoglobulinei M și mai mare de cifra 3 în cazul imunoglobulinei G vorbește despre o imunitate puternică la acest virus, dacă se poate spune așa. Deci, persoana a avut boala și organismul a reacționat activ”, explică Armașu. Din păcate, imunitatea va scădea la 3-4-5 luni. „Și dacă din start ar fi fost cifra 4-5 la una din imunoglobuline, dacă se repetă testul peste o lună sau o lună jumătate, valoarea acestora deja va scădea. Rezultatul încadrat în «pozitiv» va scădea la  «dubios pozitiv» sau «zona gri» și până la urmă ar putea fi și «negativ». Practic titrul de anticorpi dispare”, spune el. 

Ce înseamnă zona gri sau dubios pozitiv?

În rezultatele testului serologic apar niște indicatorii: negativ, zona gri, dubios pozitiv și pozitiv. Și dacă în cazul rezultatelor „negativ” sau „pozitiv” situația e destul de clară, atunci ce înseamnă „zona gri” și „dubios pozitiv”. Sergiu Armașu explică că „în cazul în care indicatorul arată „zona gri„ nu putem spune cu fermitate că testul e negativ„ . „Și pentru aceasta se recomandă ca peste 7-10 zile să se repete testul”, menționează Armașu. Se înregistrează cazuri când testul PCR este negativ, deci persoana nu este bolnavă, dar unul din indicatori de exemplu IgM apare în „zona gri” sau „dubios pozitiv”. „ Acest rezultat ar putea apărea pentru că ar putea exista o intercalare cu alte infecții. Fiind un virus, el poate da o intercalare și cu un virus gripal și cu alte tipuri de coronavirus. În acest caz se atenționează persoană că nu este pozitivă, dar nu este nici negativă. Orice alt tip de infecții ar putea să dea așa o intercalare. În acest caz se recomandă repetarea testului”, a mai spus el.

Medicii recomandă ca, indiferent de rezultatul testului, dacă persoana are simptome de COVID-19, să se autoizoleze la domiciliu și să contacteze medicul de familie pentru instrucțiuni.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare