Nume
Parola
Vizualizări: 1721
Dumitru Budianschi, Expert-Grup: „În cazul plafonării taxelor locale trebuie de făcut un pas înapoi!”
14 Decembrie 2020 — „Se creează impresia că s-a făcut o problemă pe loc gol. De ce să nu facem un pas înapoi și să retragem acest subiect cu plafonarea, să așezăm la o masă de dialog businessul cu APL ….”

În cadrul unei dezbateri organizată de Programul Comunitatea Mea și CALM privind sistemul de impozite și taxe locale, accentul fiind pus pe inițiativa Guvernului de a plafona taxele locale, reprezentantul Expert -Grup Dumitru Budianschi a amintit că organizația pe care o reprezintă a recomandat să fie excluse aceste propuneri de plafonare a taxelor locale pentru anul viitor. „Se creează impresia că s-a făcut o problemă pe loc gol. De ce să nu facem un pas înapoi și să retragem acest subiect cu plafonarea, să așezăm la o masă de dialog businessul cu APL și să identificăm instrumentele suplimentare de a contrabalansa abuzurile APL, că ele pot exista și apare problema cum să le lichidăm”, a întrebat expertul la întrevederea cu reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Totodată, potrivit lui Dumitru Budianschi, mai există o problemă care trebuie soluționată înainte de a avansa cu această inițiativă. Este nevoie de a face ordine în trei noțiuni: cea de impozit, cea de plată și cea de plată pentru servicii. „Eu nu înțeleg, de exemplu, de ce trebuie să fie taxă pentru piață, parcaj sau salubrizare? APL sunt reglementatorii acestui business, de ce ar trebui de la centru să se intervină în acest proces?” Expertul a mai afirmat că în cazul taxei pentru simbolica locală există două situații total diferite. Una este când o localitate ar fi bucuroasă ca cineva să-i preia denumirea și să o promoveze. Cu totul altceva e când denumirea localității este atât de cunoscută încât niciun fel de taxă nu poate să acopere costul real al acestei proprietăți. „Taxa pentru simbolica locală este una pe o proprietate a localității. De ce Guvernul consideră că este bine să spună cu cât poate să-și vândă APL această proprietate? Clarificarea acestor subiecte ar ajuta foarte mult să aflăm până unde este posibilitatea de reglementare a businessului la nivel local și până unde este a celui ce vizează taxele și politicile generale de stat.” În acest sens, Dumitru Budianschi a amintit că toate serviciile locale sunt competența pe deplin a APL și a întrebat de ce Guvernul ar trebui să intervină în acest proces.

Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă