În Republica Moldova șapte femei din zece trec prin violență. Mesajul Ambasadorilor Uniunii Europene și ai Statelor Membre UE împotriva violenței în bază de gen

Irina Odobescu
14/12/2020
wako.spot

Zilnic, 137 de femei din întreaga lume sunt omorâte de către un membru al familiei. Cu ocazia celor 16 zile de activism împotriva violenței pe bază de gen, Ambasadorii Uniunii Europene și ai Statelor membre UE vin cu un mesaj de suport pentru supreviețuitoarele violenței. 

„Comemorăm la nivel global femeile care și-au pierdut viețile și familiile și suntem aici să le oferim sprijn supraviețuitoarelor, pentru ca ele să se bucure de un viitor fără violență”, a declarat Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova. 

„Nivelul la care se menține această problemă este alarmant: una din trei femei în UE și șapte din zece femei în Republica Moldova trec prin violență fizică și/sau sexuală”, a precizat Pascal de Deunff, ambasadorul Franței în Republica Moldova.

„Ne unim forțele și vă invităm să fiți solidari pentru a pune capăt cât mai curând tuturor formelor de violență în bază de gen”, a subliniat Anna Lyberg, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova.

„Ascultați supraviețuitoarele și credeți-le. Suntem cu toții responsabili să le oferim un spațiu sigur de care au nevoie pentru a vorbi și pentru a fi auzite”, a zis Angela Ganninger, ambasadoarea Germaniei în Republica Moldova.

„Violența împotriva femeilor și fetelor este o încălcare a drepturilor omului. Este o problemă universală, dar care poate fi evitată doar atunci când nu vom mai accepta tăcerea”, a notat Paul McGarry, ambasadorul Republicii Irlanda în Republica Moldova. 

„Educați tinerii și învățați de la ei. Exemplele pe care le oferim generației tinere vor forma modul în care ei gândesc și percep genul, respectul și drepturile omului”, a subliniat Marija Kapitanovic, Ambasadoarea Croației în Republica Moldova.

Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, a venit cu îndemnul ca femeile și fetele care suferă din cauza violenței să solicite servicii adecvate de asistență și sprijin. „Serviciile dedicate supraviețuitoarelor sunt esențiale. Centrele de plasament  temporar, liniile fierbinți, consilierea și asistența trebuie să fie disponibile pentrru cei care au nevoie, chiar și în timpul pandemiei de coronavirus”, a punctat oficialul.

Irina Odobescu
14/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii