Salariile și pensiile pentru decembrie - ianuarie ar putea fi achitate cu rețineri. Cum comentează președintele în exercițiu

Marcela Meglei
14/12/2020

Salariile și pensiile pentru decembrie-ianuarie ar putea fi achitate cu întârziere. Despre asta a semnalat recent deputatul PPDA și vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari. Chiar dacă se anticipează că în conturile trezoriale la sfârșitul lunii curente nu vor fi suficienți bani pentru achitarea la timp a lefurilor bugetarilor, președintele în exercițiu, Igor Dodon, dă asigurări că acestea vor fi achitate la timp, dar subliniază că întârzieri nu vor fi doar „cât suntem noi responsabili”. 

„Deși suntem în an de criză, în luna decembrie 2020 suntem în creștere cu 7% a veniturilor la serviciul fiscal și cu 12% la serviciul vamal, comparativ cu anul trecut. Azi nu există nicio întârziere la achitarea plăților curente. Vreau să asigur că, pe parcursul acestei luni, cât suntem noi responsabili, salariile se achită la timp”, a declarat Igor Dodon după ședința cu președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și discuția online cu prim-ministrul Ion Chicu.

Precizăm că mandatul de președinte al lui Igor Dodon expiră la 24 decembrie.

De partea cealaltă, vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari, a menționat într-o postare pe Facebook faptul că există un risc serios că salariile și pensiile pentru decembrie - ianuarie vor fi achitate cu rețineri. 

„Guvernul a preconizat inițial că anul curent Moldova va primi prima tranșă de la FMI și următoarea tranșă de la UE, condiționată de existența programului cu Fondul Monetar Internațional. Valoarea sumară a suportului financiar respectiv ar fi constituit aproximativ 4,4 miliarde de lei. Deja este evident că acești bani nu vor ajunge în anul curent la noi în țară, înrucât nu va fi semnat niciun acord cu FMI. Din informația de la Ministerul Finanțelor am realizat că în lipsa acestui sprijin, soldul la 31.12.2020 pe conturile trezoriale va fi estimat la maxim circa 2 miliarde de lei.

Trebuie de remarcat că lunar, doar pentru achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor este nevoie de, aproximativ, 3,5 miliarde de lei. Luna ianuarie, tradițional, este cea mai problematică pentru MF sub aspectul acumulării veniturilor. În acest context există un risc serios că salariile și pensiile pentru decembrie-ianuarie vor fi achitate cu rețineri. Dar alte cheltuieli bugetare în perioada imediat următoare în general nu vor fi posibile”, a scris Alexandr Slusari.

 

Marcela Meglei
14/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii