/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Ajutor pentru cei mai triști ca noi. Mai mulți oameni fără adăpost beneficiază de prânzuri calde la o mănăstire din Capitală

missing
13 decembrie 2020, ora 20:34

Iarna este o adevărată provocare pentru oamenii străzii și cei nevoiași, iar odată ce le lasă frigul, începe marea bătălie pentru supraviețuire. Călugărițele de la o mănăstire din capitală au decis să-i ajute pe acești sărmani. Așa că, de mai bine de doi ani, zi de zi, ele pregătesc pentru mai mulți oameni fără adăpost câte un prânz cald. Slujitoarele spun că iau produsele necesare din banii jertfiți de credincioșii care vin la mănăstire.

Pe acest bărbat, care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul, l-am întâlnit pe strada Petricani, acolo unde, zice el, zilnic i se oferă un prânz cald. Deși se află în scaun cu rotile, el este nevoit să parcurgă o distanță de 4 km, pentru a mânca. Cu atât mai mult că asta este singura lui porție de hrană de peste zi.

„Am avut și casă, și apartament și a vândut tot și am rămas. – Cine vi le-au vândut? – Feciorașul, cine? – Feciorul dumneavoastră? – Da”.

Bărbatul zice că are o pensie de 700 de lei, care nu-i ajunge nici de mâncare și nici pentru a închiria o gazdă.

„– Ei da ce mai poți să faci? Îmi iau țigări, o cafea”.

Tot aici, am întâlnit-o pe doamna Anastasia care, deși nu trăiește în stradă, spune și ea că are o pensie mizerabilă, care nu-i ajunge nici să achite serviciile comunale. Despre mâncare ori medicamente – nici vorbă.

„La mine a ars tot, acum la bătrânețe, a ars tot din apartament”.

Femeia spune că trăiește în apartamentul care i-a ars până la temelie și că doar anul acesta i-a fost oferit un ajutor, pentru a-și pune geamuri, ca să nu intre gerul.

„Am stat în frig vreo 5 – 6 ani”.

„Așa, pereții sunt negri, podul negru, totul e negru”.

„Dacă mi se plătea pensia cum se cade, nu mai veneam aici să îngheț pentru o bucățică de pâine”.

Femeia zice că are un fiu, dar acesta nu o poate ajuta, pentru că el are 9 copii și trebuie să-i hrănească. O altă femeie ne-a spus că a locuit o vreme bună în centru orașului, dar soarta a fost cruntă cu ea.

„Casa mea a fost demolată ilegal. Judecata a demonstrat că demolarea a fost ilegală, dar eu sunt pe drumuri, înțelegeți”?

Aceasta afirmă că este nevoită să mănânce la mănăstire, pentru că nu are altă posibilitate de a se întreține.

„- Ei pe toți îi hrănesc. Și pe alcoolici și pe toți”.

Oamenii își pregătesc din timp mici containere pentru mâncare, ca să poată lua cu ei și ceva rezerve.

„Sticla o tai cu cuțitul, iată așa, pentru felul întâi și pentru felul doi”.

De la o slujitoare a mănăstirii am aflat că, zilnic, se pregătesc în jur de 90 de porții de supă, iar pentru a se alimenta, vin în jur de 70 de oameni, care au ajuns săraci lipiți pământului din diferite motive.

„Boschetari, pensionari, invalizi, diferite categorii”.

„Eu cred că e principal să mănânci o mâncare fierbinte, ca să se încălzească și trupește și sufletește”.

Mulți alți oameni ai străzii își găsesc refugiul, în aceste zile friguroase, la Centrul de Găzduire a persoanelor fără adăpost. Aici, ei sunt hrăniți, au apă caldă și chiar și televizor.

„Am ajuns și eu la zile negre”.

„Este apă caldă, este mâncare, este de toate, la cald te aduc”.

Totuși, zice femeia, cine vine aici, este obligat să respecte anumite reguli.

„Trebuie să asculți ce spune domnul șef. Spune să lucrați, lucrați, nu întoarceți cuvântul înapoi, să fie totul bine”.

Tot la Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost, l-am cunoscut și pe acest bărbat pe nume Vasile. El zice că soarta a fost nemiloasă cu el, însă acum, și-a găsit un loc de muncă și își adună lucrurile, pentru a se muta la gazdă.

„M-au bătut, m-au furat și am nimerit în spital. Și două săpămâni nu am ieșit la lucru și șeful meu a crezut că eu m-am dus, și a pus pe altcineva în locul meu, și eu am rămas fără lucru. Nu aveam cu ce achita casa și am venit aici”.

Conform declarațiilor făcute de directorul interimar al Centrului, Veaceslav Macovei, în prezent, aici se află 60 de persoane.

„Până la moment, au fost 100 de locuri pentru beneficiari, la moment, am suplinit și avem 134, pentru că a venit perioada rece, plus că avem pandemie”.

Conducerea Centrului de găzduire a persoanelor fără adăpost se așteaptă la o creștere a numărului de oameni ai străzii, în perioada rece a anului, însă dă asigurări că locuri se vor găsi pentru toți. Totodată, administrația instituției declară că beneficiarii respectă toate normele de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus.

REPORTER- LOREDANA EȘANU
IMAGINI- ROMAN BAHNĂ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram