Actualitate

Dezvăluirile BOMBĂ ale unui MERCENAR rus

Unul dintre luptătorii celei mai secrete miliții din lume, organizația Wagner, a făcut câteva dezvăluiri șocante legate de activitatea organizației și de legăturile Kremlinului cu aceasta.

Angajat în rândurile companiei private Wagner, Marat Gabidulin, în vârstă de 54 de ani, credea că poate face o mărtursire prin intermediul unei cărți.

Însă deziluzia nu a întârziat deoarece publicarea cărții sale a fost anulată, probabil în urma deciziei venite de la Kremlin.

Înainte de a dispărea complet Marat Gabidulin a apucat să dea un interviu amplu publicației rusofone Meduza, cu sediul în Letonia, interviu acordat în mod deschis sub numele său propriu și ocazie cu care a oferit spre publicate și câteva fotografii personale.

Marat Gabidulin a rupt un tabu și l-a evocat în interviu și pe Evgheni Prigozin, supranumit ”bucătarul lui Putin” cel care este proprietarul organizație Wagner.

Mercenarul a confirmat în interviu influența indubitabilă a magnatului în organnizația de mercenari, un lucru negat vehement de Kremlin. Prezența organizației Wagner a devenit din ce în ce mai prezentă în Ucraina, Siria, Libia, Republica Centrafricană, Sudan, Mozambic, Madagascar.

Marat, fost militar, a povestit că în anul 2015 și-a început cariera în cadrul organizației Wagner.

O imagine murdară

Însă Evgheni Prigozin nu se aștepta ca angajatul său să-și expună opiniile liber.

Marat Gabidulin a povestit că a fost trimis în Siria pentru a participa la recucerirea puțurilor de petrol deținute de statul islamic.

Nou-veniții sunt informați imediat despre pericolele misiunii lor. ”Se poate termina foarte prost pentru tine. Miza este crucială pentru Prigozhin, care o vede ca pe o viitoare sursă de venit”. Marat ia parte la bătălia de la Palmyra și devine rapid liderul unei unități de recunoaștere. El a fost grav rănit în martie 2016. Desigur, îi mulțumește lui Prigozhin pentru îngrijirea pe care a primit-o.
Dar amărăciunea lui este reală. El este în mod special înfuriat împotriva unui bărbat: Dmitri Otkin, un fost ofițer de informații din cadrul GRU și șeful operațional al companiei de mercenari și cel care a dat porecla ”Wagner”.

Erdogan plătește refugiați sirieni să lupte în Nagorno-Karabah

El îl acuză că a pătat imaginea grupului prin acoperirea acțiunilor a patru membri care au fost filmați în 2017 când au torturat unui dezertor sirian după care l-au decapitat și l-au incendiat.

”Dmitri Otkin fost cel care le-a cerut să facă acest lucru pentru a-i intimida pe ceilalți soldați sirieni. De asemenea, a ordonat realizarea videoclipului, explică Marat. Toți cred acum că oamenii din organizația Wagner sunt demoni însetaîi de sânge”, a povestit mercenarul. Acești patru sadici trebuie aduși în fața justiției. Potrivit lui Marat, Prigokhin însuși ar fi recunoscut ”excesele de pe teren”.

Lipsa armamentului

O altă dezamăgire a mercenarului a fost declinul nivelului de profesionalism din organizația Wagner. ”Astăzi jumătate dintre recruți nu au cunoscut niciodată frontul. Și pregătirea lor este insuficientă. În ceea ce privește luptătorii cu experiență, aceștia au o singură idee în minte: să supraviețuiască. Nu se mai gândesc la victorie”, spune Marat.

”Utkin avea o trupă de gladiatori, acum conduce o armată de sclavi. Consecința ar avea ca rezultat un număr tot mai mare de victime. De asemenea o altă cauză a degradării este lipsa armamentului. Acest lucru este cauzat de neglijența comandamentului care este reticent în a cere bani”, spune bărbatul.

Marat își amintește un episod din 2019 când i s-a cerut să trimită luptători sirieni în Libia. La scurt timp a primit un apel de la unul dintre colegii săi din Libia care l-a întrebat dacă pot folosi oamenii în atacuri sinucigașe, lucru care l-a revoltat extrem pe Marat.

Mercenarul a evocat și cucerirea Palmyrei, pe care o atribuie mai mult oamenilor lui Wagner decât armatei ruse regulate. O armată care de altfel i-a bombardat în 2016 din greșeală. ”Mulți dintre noi au murit în acea zi”, spune el.

Marat a vorbit și despre resentimentele din rândul generalilor ruși, enervați de realizările mercenarilor. Marat consideră acest lucru ca fiind unul dintre motivele pentru care ar fi început să primească arme de calitate inferioară.

Pe lângă cartea sa, Marat și-a imaginat și lansarea unui film bazat pe povestea sa și a mărturisit că nu se teme de consecințe pentru dezvăluirile sale.

Varianta oficială pentru renunțarea la publicarea cărții este că Marat ar fi sunat editorul să retragă cartea de la publicare. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *