Principală  —  IMPORTANTE   —   Un centru pentru victimele violenței…

Un centru pentru victimele violenței a fost deschis în UTA Găgăuzia, cu suportul PNUD

În UTA Găgăuzia a fost deschis primul centru regional pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenței. Instituția va oferi beneficiarelor nu doar adăpost, dar și consiliere psihologică, asistență socială și juridică. Totodată, victimele vor fi ajutate să-şi găsească un loc de muncă sau chiar să-şi lanseze o afacere. Inițiativa face parte dintr-un proiect implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul Republicii Coreea.

Centrul este amplasat într-un edificiu cu două nivele, de circa 500 de metri pătrați, care a fost renovat din temelie. Instituția va putea găzdui concomitent până la 20 de persoane, femei şi copii. Fiecare femeie va avea o cameră separată, dotată cu tot necesarul. În cadrul centrului a fost amenajată o sală în care persoanele cazate vor putea petrece timpul în cadrul unor activități comune. Totodată, este amenajată și o cameră de joc pentru copii.

Edificiul are un design universal, fiind accesibil şi pentru persoanele cu dizabilități, la intrare fiind construită o rampă de acces, în interior – grupuri sanitare adaptate, iar accesul de la un etaj la altul poate fi asigurat cu ajutorul unui dispozitiv special.

Femeile se vor putea afla la centru cel mult șase luni, perioadă în care specialiștii le vor ajuta să identifice soluții pentru problemele cu care se confruntă.

La etajul întâi al clădirii se va afla și centrul comunitar, destinat femeilor și bărbaților din grupuri dezavantajate, precum și persoanelor care au nevoie de consiliere sau sprijin.

Astfel, pe lângă faptul că întrunește toate standardele naționale în domeniu, centrul este și un incubator de pilotare a noilor abordări de susținere a grupurilor vulnerabile. Astfel, începând cu anul 2021, echipa centrului va fi pregătită să ofere consiliere unei categorii mai extinse de persoane, datorită programului de instruire CETA (Common Elements Treatment Approach). Acest program de consiliere, dezvoltat de specialiști din cadrul Universității Johns Hopkins din Baltimore, SUA, și pilotat în mai multe țări, va permite profesioniștilor din centru să asiste persoane care se confruntă cu alcoolismul, violența, precum și cu forme ușoare de anxietate și depresie.

Prezentă la festivitatea de lansare a centrului, Dima Al-Khatib, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova a menționat: „Crearea acestui centru este o reușită importantă. Știm cu toții că violența împotriva femeilor și fetelor este o problemă pentru toate țările și o pandemie în creștere care umbrește comunitățile. În cadrul campaniei 16 zile de activism împotriva violenței de gen, împreună cu autoritățile din Găgăuzia, inaugurăm acest centru care, odată funcțional, va oferi suport complex și asistență mult așteptată pentru femeile din regiune.”

Irina Vlah, guvernatoare a UTA Găgăuzia (Gagauz-Yeri), a spus: „Astăzi asistăm la deschiderea primului Centru pentru Reabilitarea Victimelor Violenței Domestice din regiune, de care aveam nevoie de mult timp. Va trebui să depunem mult efort pentru a informa publicul despre existența acestui Centru, despre serviciile oferite, despre mecanismul de interacțiune, care ar trebui să fie foarte transparent pentru comunitate. Administrația UTA Găgăuzia, împreună cu partenerii noștri, a investit în acest proiect important. Anul acesta, a fost prevăzut un buget separat pentru activitatea Centrului. Sperăm că datorită acestui proiect, femeile își vor cunoaște mai bine posibilitățile și, astfel, vom contribui la eliminarea fenomenului violenței în societate.”

Pentru amenajarea centrului, autoritățile din UTAG au oferit un edificiu, care a fost reparat capital, după ce a fost expertizat din punct de vedere tehnic. PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, a alocat finanțare în sumă de 90.000 de dolari. Contribuția Executivului UTA Găgăuzia în acest proiect este de circa 85.000 de dolari.

Totodată, pentru suplimentarea bugetului instituției, a fost desfășurată o campanie de colectare de fonduri la care au contribuit zeci de bărbați şi femei din țară și de peste hotare. În cadrul acestei campanii a fost organizat un spectacol caritabil de teatru, bazat pe istoriile reale ale unor supraviețuitoare ale violenței în familie. Ulterior, mai multe jurnaliste, bloggere şi cântărețe au organizat un târg de caritate, donând banii pentru viitorul centru din UTA Găgăuzia. Suma totală a donațiilor constituie 75.687 de lei moldovenești. Întreaga sumă a fost transferată în contul centrului, administrația utilizându-i în vederea achiziționării electrocasnicelor pentru centru – mașină de spălat, frigider etc.

Deschiderea centrului pentru reabilitarea femeilor care suferă din cauza violenței se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în Republica Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, implementat de PNUD, în perioada 2018-2020, cu sprijinul Republicii Coreea. Inițiativa este parte a unui proiect global al PNUD, care are scopul să abordeze prevenirea violenței la scară largă, implicând parteneri, strategii și surse noi de finanțare. Proiectul se desfășoară în șapte țări din lume, Republica Moldova fiind singura din Europa.

Cu sprijinul proiectului, în satul Chirsova din UTA Găgăuzia a fost constituită o echipă multidisciplinară, pregătită să acționeze în toate cazurile de risc pentru viața și securitatea femeilor și copiilor acestora. Totodată, specialiștii sunt responsabili și de prevenirea violenței, așa că organizează activități care să implice toți oamenii din sat, adulți şi tineri.