Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia a interzis importul merelor…

Rusia a interzis importul merelor și roșiilor din Azerbaidjan

Din 10 decembrie importul roșiilor și merelor din Azerbaidjan în Federația Rusă este interzis. Informația a apărut pe site-ul oficial al Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară, scrie Meydan TV.

În anunț se remarcă faptul că Agenția pentru Siguranța Alimentară din Azerbaidjan a fost avertizată în mod repetat că în produsele importate s-au găsit organisme dăunătoare.

„Doar în perioada din 22 octombrie 2020 și până în prezent au fost înregistrate 17 cazuri de introducere a obiectelor, considerate în Uniunea Economică Eurasiatică obiecte de carantină”, se arată în mesaj.

Totodată, în anunț se precizează că este vorba despre molia minieră a tomatelor și despre molia orientală a fructelor. Dăunătorii au fost găsiți în roșiile și merele livrate.

„Pentru a preveni importul și răspândirea acestor dăunători pe teritoriul Federației Ruse, Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară este forțat să interzică din 10 decembrie 2020 importul de roșii și mere de origine azeră în Rusia”, se spune în informația din site.

Această decizie a Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară i-a surprins pe cei din Baku, transmite RIA Novosti cu referire la o sursă azeră.

„Decizia a fost o surpriză pentru noi în momentul în care avem mari speranțe pentru o creștere constantă a comerțului cu Rusia. Pe de altă parte, aceste bunuri, în special roșiile, sunt foarte apreciate de consumatorii ruși și va fi dificil pentru Rusia să compenseze această lipsă. Roșiile și merele azere au fost exportate în Rusia de zeci de ani și nu au existat niciodată motive serioase pentru interzicerea lor”, a declarat sursa citată.


Azerbaidjanul este un exportator destul de mare de produse vegetale în Rusia. În special, țara ocupă primul loc în aprovizionarea pieței rusești cu roșii proaspete și refrigerate. În 2019, importul acestor produse a atins nivelul de 172.359 mii tone – aproximativ 30,9 la sută din importul total la acest capitol.