Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Apelul emoțional al cancelarului…

VIDEO Apelul emoțional al cancelarului Angela Merkel către germani, înainte de Crăciun

Sursa: dw.com
Sursa: dw.com

Înainte de Crăciun, cancelarul german Angela Merkel, printr-un apel emoțional, îi îndeamnă pe germani să respecte cu strictețe restricțiile epidemiologice impuse în contextul pandemiei de coronavirus, și solicită restricții mai dure. Discursul oficialei vine în contextul în care numărul de noi contaminări şi de morţi provocate de COVID-19 a atins în ultimele zile cifre record în Germania.

În discursul său, Angela Merkel îndeamnă oamenii să țină cont de avertismentele oamenilor de știință și să-și reducă contactele cu o săptămână înainte de se întâlni cu oamenii dragi, mai în vârstă, care sunt mai vulnerabile în fața virusului. În acest context, cancelarul german solicită restricții mai dure.

„Oricât de greu este, și știu cât de multă dragoste s-a depus la amenajarea standurilor de vin fiert și a tarabelor de vafe, dar acest lucru nu este compatibil cu acordul pe care l-am făcut, de a lua mâncare pentru a mânca acasă. Îmi pare rău, îmi pare rău din suflet, dar dacă prețul pe care îl plătim este de 590 de decese pe zi, atunci acest lucru este inacceptabil în opinia mea. Când oamenii de știință ne roagă practic să ne reducem contactele pentru o săptămână înainte de a-i vedea pe bunica și bunicul, persoanele în vârstă, de Crăciun, atunci ar trebui să ne gândim, din nou, dacă nu putem găsi o modalitate de a începe vacanțele școlare pe 16 decembrie în loc de 19 decembrie. Ce vom spune atunci când ne uităm înapoi la acest eveniment odată într-un secol, dacă nu am putut găsi o soluție pentru aceste trei zile. Și poate fi cazul în care trimiterea copiilor acasă este un lucru greșit de făcut. Dacă da, atunci va trebui să fie lecții digitale sau altceva. Nu știu, aceasta nu este domeniul meu de expertiză și nu vreau să mă amestec. Vreau doar să spun: dacă avem prea multe contacte acum, înainte de Crăciun, și va ajunge să fie ultimul Crăciun cu bunicii noștri, atunci vom ști că am făcut ceva greșit. Nu trebuie să lăsăm ca acest lucru să se întâmple”, a declarat, emoționată, Angela Merkel, în clipul video publicat pe pagina de youtube a Deutsche Welle News.

Germania va intra într-un lockdown parţial

Astfel, duminică, 13 decembrie, cancelarul federal Angela Merkel a anunțat că începând cu ziua de miercuri, 16 decembrie, până pe 10 ianuarie, în încercarea de a opri al doilea val al epidemiei de coronavirus, toate magazinele neesenţiale, precum şi şcolile şi creşele vor fi închise în Germania, subliniind că măsurile instituite până acum „nu au fost suficiente”, informează Agerpres.

Germania va intra într-un lockdown parţial, similar cu cel prin care au trecut deja timp de mai multe săptămâni în primăvară, în timpul primului val de COVID-19.

Contactele sociale vor trebui limitate la cel mult cinci adulţi din două gospodării diferite şi să rămână unele foarte restrânse din 24 până pe 26 decembrie, când întâlnirile nu vor fi posibile decât între membrii foarte apropiaţi ai unei familii.

Germanii care doresc să sărbătorească Revelionul vor trebui de asemenea să-şi reducă numărul de contacte cu şapte zile înainte de reuniunile de familie.

Comercializarea alcoolului pe stradă va fi interzisă începând de miercuri, 16 decembrie. Numeroase cafenele şi baruri, închise de la începutul lui noiembrie, au început să vândă în chioşcuri stradale vin fiert, o tradiţie de Crăciun în Germania, dar care a alertat autorităţile germane în ultimele zile.

De la începutul lui noiembrie, toate restaurantele, barurile, muzeele, teatrele şi toate evenimentele sportive sunt închise publicului.

Noile restricții au fost impuse pe fonul unui numărul record de noi contaminări şi de morţi de COVID-19 din ultimele zile. Vineri, 11 decembrie, Germania a depăşit pragul de 30.000 de contaminări zilnice, iar joi, 10 decembrie, a înregistrat 598 de decese de COVID-19.

Duminică, cifrele au scăzut uşor la 20.200 de noi contaminări şi 321 de decese în ultimele 24 de ore, însă aceasta se datorează în special faptului că unele noi cazuri nu sunt raportate în timpul weekendului.