Ucraina vrea să propună includerea zonei Cernobîlului în Patrimoniul Mondial UNESCO

124024613_3591416564259253_157487964481132198_o

Ucraina vrea să includă zona de excludere Cernobîl, în care se află orașul Prîpeat din nord-vestul țării, cu imobilele și spațiile sale de joacă abandonate, în Patrimoniul Mondial UNESCO. Potrivit ministrului culturii al Ucrainei, Oleksandr Tkacenko, moștenirea istorică a orașului Cernobîl nu se rezumă doar la o tragedie, întrucât catastrofa din 1986 „a forțat” autoritățile sovietice „să spună adevărul”, „declanșând un proces de democratizare”, care a dus la dezmembrarea fostei URSS în 1991.

Ucraina pregăteşte un dosar pentru a îl depune la UNESCO înainte de sfârşitul lunii martie, iar un grup de experţi ai acestei organizaţii ar trebui să viziteze apoi zona în vara anului 2021. Decizia finală este aşteptată cel mai devreme în 2023.

În cazul în care iniţiativa va avea succes, Cernobîl se va alătura unei liste prestigioase de situri protejate, precum mausoleul Taj Mahal din India, sanctuarul neolitic Stonehenge din Marea Britanie şi abaţia Mont-Saint-Michel din Franţa.

Deşi autorităţile consideră că oamenii nu vor mai putea să locuiască în acest oraş în condiţii de siguranţă timp de 24 000 de ani, zona atrage tot mai mulţi turişti aflaţi în căutarea unor senzaţii tari.

Anul trecut, succesul mondial al miniseriei TV Chernobyl, produsă de postul american HBO, a determinat apariţia unei noi generaţii de vizitatori, mari amatori de selfie-uri.

Înainte de izolarea populaţiei la domiciliu din cauza pandemiei de COVID-19, Cernobîl a atras în 2019 numărul record de 124 000 de turişti, comparativ cu cei 72 000 din anul precedent.

„Situl ucrainean ar putea să atragă chiar şi un milion de turişti pe an”, a declarat, entuziasmat, Oleksandr Tkacenko.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente