image
Sursa foto: pocongulet.web.app

Lemnul de foc este mai SCUMP în acest an

Lemnul de foc este mai scump în acest an cu 3 - 5 la sută. Prețul mediu de comercializare este de 730,5 lei pentru un metru cub pentru speciile tari și 416,79 lei pentru speciile moi.

Contactat de IPN, Nicolae Cojocaru, inginer-șef silvic la Agenția „Moldsilva”, a precizat că în prețul final sunt include toate lucrările efectuate. Dacă lemnul este transportat la depozite, costul masei lemnoase se ridică.

Pentru acest an s-a planificat recoltarea a 541,8 mii de metri cubi de lemn, care includ peste 430 de mii de metri cubi de lemn de foc. În jur de 360 de mii de metri cubi sunt specii tari și 70 de mii – specii moi.

Procesul de recoltare va mai dura încă, cel puțin, două săptămâni, a precizat Nicolae Cojocaru.

Inginerul-șef silvic la Agenția „Moldsilva” spune că volumul de lemn planificat să fie recoltat în acest an este mai mic, deoarece au mai rămas rezerve de anul trecut. Cererea a scăzut inclusiv din cauza pandemiei, dar și a condițiilor climaterice.

În urma vinderii masei lemnoase și altor produse nelemnoase din anul trecut, s-au obținut circa 368 de milioane de lei. Banii au fost direcționați pentru salarizarea personalului silvic, regenerarea pădurii, pentru lucrările de pază, protecție și amenajare silvică.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: