62 de șoferi s-au ales cu procese verbale pentru transportarea ilicită de persoane, mărfuri și colete

Inspectorii ANTA au întocmit 62 de procese verbale șoferilor care au încălcat normele de efectuare a transportului rutier de persoane, mărfuri și colete. Verificările s-au desfășurat timp de 4 zile, în perioada 7 - 11 decembrie, în Chișinău, Bălți, Ialoveni, Ungheni, Orhei, Strășeni, Otaci, Leova, Cimișlia, Căușeni, Cahul, Ștefan-Vodă, Anenii Noi, Edineț, Glodeni precum și pe traseele de legătură cu punctele de traversare a frontierei de stat Leușeni și Giurgiulești.

Foto: UNIMEDIA

În cazul a 26 conducători auto a fost aplicată și măsura de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier prin reţinerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare, în conformitate cu prevederile art. 439 indice(1) al Codului Contravențional.

De asemenea, în cadrul controalelor planificate, 8 operatori de transport rutieri s-au ales cu amendă în mărime de 1600 u.c., ceia ce constituie 80 000 lei, pentru ignorarea prevederilor stabilite de Codul Transporturilor Rutiere, aprobat prin Legea nr. 150 din 17.07.2014, art. 49 “nerespectarea de către operatorii de transport rutier/întreprinderile care efectuează operațiuni de transport rutier a obligațiilor stabilite”, sancțiuni prevăzute de art. 197 alin. (29) al Codului Contravențional.

De la începutul anului 2020, inspectorii au întocmit 890 procese verbale pentru transportarea ilicită contra cost de persoane, mărfuri și colete și/sau prestarea serviciilor contra cost în lipsa înregistrării în Registrul Operatorilor de Transport Rutier. În total au fost aplicate măsuri de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului rutier și amenzilor contravenționale în mărime de peste 100 de mii, fiind achitați în bugetul de stat 2 609 850 lei.


Pub