Obiective europene, realizate la Cantemir

Obiective europene, realizate la Cantemir

Încă două din cele patru instituţii şcolare din oraşul Cantemir au fost reabilitate termic, cu sprijinul Uniunii Europene. Este vorba de Grădiniţa nr. 2 şi Liceul „Dimitrie Cantemir”, aici respectându-se standardele europene de eficiență energetică, contribuind la îmbunătăţirea condiţiilor de educaţie și sănătate a 360 de copiii.

Anvelopa clădirii Grădiniţei nr. 2, construită în 1988, demult avea nevoie de izolare și modernizare termică. Schimbările au demarat în 2018, când a început amplul proiect finanţat de UE „Reabilitarea termică a clădirilor educaționale din Cantemir – CanTREB”, realizat în cadrul Programului „Convenția Primarilor. Proiecte Demonstraționale”.
Drept rezultat, clădirea „a îmbrăcat straie noi”, iar prin eficientizarea termică a pereților, acoperișului, subsolului și soclului e minimizată pierderea de căldură. O trăsătură distinctivă a proiectului este utilizarea materialelor de calitate înaltă și a celor mai bune practici privind izolarea termică a clădirilor. Astfel, la pereți și acoperiș s-a aplicat vată minerală de 150 mm grosime. Acest lucru va reduce semnificativ cantitatea energiei termice necesare pentru menținerea unei temperaturi confortabile în clădire și adaptarea mai bună la schimbările climatice.
O altă serie de lucrări de izolare termică au fost realizate la Liceul „Dimitrie Cantemir”, situat în centrul orașului. Conform recomandărilor auditului energetic, aici s-a efectuat termoizolarea parțială a părții neîncălzite a subsolului, a acoperișului și peretelui exterior adiacent sălii de festivități și sălii de sport a școlii, care erau foarte reci. O atenție deosebită a fost acordată izolării parapetului, ceea ce va ajuta la evitarea „podurilor” reci și, ca urmare, va proteja spațiile școlii (sălile de clasă de la etajul superior) de mucegai.
Economiile preconizate de energie termică, drept urmare a acestor măsuri realizate la Grădiniţa nr. 2 şi Liceul „D. Cantemir”, sunt de circa 40-50%. Experții spun că proiectul va avea și un efect pozitiv asupra mediului, care constă în reducerea nivelului de emisii de bioxid de carbon în atmosferă cu circa 300 de tone anual. Costul total al investiției pentru cele două instituții educaţionale este de 288.597 de euro.
Prezent la eveniment, Gintautas Baranauskas, șef adjunct al Secţiei operaţiuni din Delegația UE în Republica Moldova, a declarat: „Sunt deosebit de mândru să asist la rezultatele excelente ale acestui proiect finanțat de UE în Cantemir. Datorită finanțării UE, aceste lucrări de reabilitare termică vor îmbunătăți calitatea vieții pentru mai mult de 360 de elevi, precum și pentru profesori și cetățeni, în general. Măsurile de eficiență energetică vor oferi un confort mai bun copiilor, precum și vor economisi resurse economice importante, contribuind în același timp la abordarea schimbărilor climatice. De asemenea, aș dori să felicit și să mulțumesc echipei de implementare, autorităților locale și cetățenilor care au demonstrat un angajament puternic și responsabilitate”.
„Eficientizarea termică a Grădiniței prin Programul UE „Convenția Primarilor – Proiecte Demonstraționale” ne-a adus mai mult confort și o imensă fericire pentru toți cei 160 de copii, pentru părinții lor și, nu în ultimul rând, pentru toți angajații instituției”, a remarcat Viorica Diacov, directoarea Grădiniţei nr. 2 din Cantemir.
„La liceul nostru, investiţia era necesară, instituţia neavând capacitate de a efectua asemenea lucrări. Datorită Uniunii Europene şi cofinanţatorilor, ne aliniem standardelor de eficienţă energetică”, a spus Elena Macaria, directoarea Liceului „Dimitrie Cantemir”.
„Proiectul „Reabilitarea termică a clădirilor educaționale din Cantemir” (CanTREB) ne ajută să realizăm Planul de Acțiuni privind energia durabilă şi să atingem obiectivele voluntare de reducere a emisiilor de bioxid de carbon, asumate prin semnarea Convenţiei Primarilor pentru climă şi energie”, a menţionat Roman Ciubaciuc, primarul oraşului Cantemir.
Proiectul CanTREB e realizat de Primăria Cantemir, în parteneriat cu Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER), cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Convenția primarilor – Proiecte Demonstraționale”. Proiectul prevede reabilitarea termică a patru clădiri publice de învățământ, printr-un complex de măsuri de eficiență energetică, precum izolarea termică a clădirilor, instalarea stației individuale de încălzire, înlocuirea sistemului de iluminare internă cu LED, instalarea centralei pe biomasă, a sistemelor fotovoltaice și colectoarelor solare etc.

Lilia CURCHI,
manager comunicare,
Alianţa pentru Eficienţă Energetică şi Regenerabile

You May Have Missed