Republica Moldova, pe „lista roșie” a statelor cu risc epidemiologic sporit // Reguli noi de intrare în Ucraina

Crina Dumitriu
12/12/2020
Captura web

Autoritățile de la Kiev au inclus Republica Moldova în „lista rosie”, adică a statelor cu risc epidemiologic sporti. Persoanele care intră din Republica Moldova în Ucraina vor trebuie să prezinte la punctul de trecere a rezultatului negativ al testării la COVID-19,  efectuat nu mai târziu de 48 ore de la data traversării hotarului.

În lipsa testării menționate aceste persoane vor intra în carantină timp de 14 zile. Alternativ carantinei, există varianta autoizolării la domiciliu, dacă persoana consimte acest lucru prin înscrierea în aplicația Guvernului Ucrainei, “Activ de acasă/Дій вдома” (pentru a utiliza aplicația este necesară o cartelă SIM cu număr de UA +380....).

În același timp, cetățenii străini, aflându-se în autoizolare sau carantină pe teritoriul Ucrainei, în decurs de 48 ore de la traversarea hotarului pot efectua testarea COVID-19 (prin metoda PCR) în laboratoarele medicale ucrainene.

Printre persoanele pentru care, la trecerea frontierei, nu este necesară deținerea unei polițe de asigurare COVID-19 sunt străinii și apatrizii cu drept de ședere permanentă în Ucraina, refugiații sau persoanele care au nevoie de protecție internațională sau personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale statelor străine.

Nu vor sta în carantină sau autoizolare la domiciliu copiii cu vârsta sub 12 ani, persoanele care sosesc în Ucraina în scopuri educaționale la instituțiile de învățământ superior, persoanele care se află în tranzit pe teritoriul Ucrainei, conducătorii autovehiculelor de transport marfă sau care efectuează transport regulat de persoane, personalitățile culturale care sosesc în Ucraina la invitația instituțiilor culturale etc.

Crina Dumitriu
12/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii